jako dnes si vzpomínám jak jsem si k večeři vařila instantní sáček s těstovinami se ,,sýrovou omáčkou,, celé ty 3 minuty, které jsem čekala než veškeré emulgátory zapůsobí a omáčka začne houstnout jsem sežrala celý ten připravený bloček sýru, který jsem si na těstoviny chtěla nastrouhat, takže v ledničce hledám další.

Hotovo omáčka zhoustla, nandám na talíř, ani jsem nedopsala esemesku a koukám, talíř prázdný. Říkám si, možná bych si ještě něco dala, jdu do skříňky se sladkostmi, vezmu 2 sušenky, rychle je nasoukám a už pomalu hledám v kabelce rennie ( tabletky na pálení žáhy ) při hledání si třikrát zývnu.

A takový scénář ohledně mé stravy byl každý den, no někdy jsem instantní jídlo zaměnila za mraženou pizzu nebo rohlík s finskou pomazánkou. Na těžkosti po jídle jsem si zvykla, únavu jsem sváděla na počasí a mé časté nachlazení zachraňoval coldrex. To, že mi ujel autobus protože jsem nebyla schopná těch 50 metrů běžet protože jinak by mi asi zkolabovalo dýchací ústrojí mě taky netrápil

Že bych měla něco měnit mě možná na chvilku napadlo, ale při pohledu na fornetti s nutellou mě myšlenka opět opustila. A takhle krásně to šlo den ode dne, do té doby než jsem si chtěla vzít ty černé uplé kalhoty, které jsem někde kdysi zaštrachala. Ejhle cože ? já je nezapnu ? o takový kus ? A dost.

není mi 90 let abych měla nárok se cítit jak se cítím a nemám 10 dětí, abych mohla svou postavu něčím omluvit.

Je to moje pohodlnost, lenost a nenažranost. Já nezačala postupně, já začala hned ! jako úplný laik v oboru zdravé výživy jsem naivně začala počítat kcal, kupovat ,, rádoby zdravé jídlo ,, žádné sladkosti, žádné polotovary, žádný fast food.

každý den jsem si vařila jídlo a zjišťovala jak vlastně chutná vařená brokolice, jáhly, pohanka ... každý večer jsem vše poctivě zapsala do tabulek a říkám si ,, super vše splněno,, jenže den za dnem utíkal a moje váha stála jak vánoční stromeček o štědrý den.

nic, žádná změna, nic !!! tak jinak ! začala jsem potraviny studovat, začala si nakupovat knížky jak jídlo funguje, jak se tráví jak se chová v žaludku, začala jsem studovat co jaká potravina obsahuje a čím je pro mé tělo přínosem.

Zjistila jsem, že ač jsem poctivě zapisovala kcal bylo vše špatně !  každý den jsem se věnovala zjišťováním nových poznatků o jídle, trávení a celkovému fungování metabolismu.

Najednou šla váha dolů, trávení začalo špalat jako hodiny na radnici a já si doslova tento životní styl zamilovala. Začala jsem milovat čas strávený v kuchyni protože jsem věděla, že výsledkem bude výborné, zdravé jídlo, které pro mé tělo bude přínosem. Najednou ty 3 minuty čekání na uvaření pytlíkové večeře byly  minulostí, začala jsem vymýšlet různé chuťové kombinace, které mi pokaždé ukázaly, že jedna surovina může chutnat pokaždé jinak, zamilovala jsem si ten pocit po jídle, už žádné tabletky na pálení žáhy, už žádná únava a dokonce žádné nachlazení.

Najednou jsem se přestala probouzet s pusou dokořán a nekončícím zýváním. Je tomu už 8 let co takhle žiju.

Žít a jíst zdravě není otázkou určité doby než si řekneš až zhubnu vrátím se zpět k nezdravému stravování je to už na celý život, to že svému tělu chceš dopřát to nejlepší a dělat to co bude tvé tělo přínosem

Toto ovšem není pouze můj případ, ve své profesi se neustále přesvědčuji, že spousta z vás ač byl způsob stravy sebehorší může být jednoho dne jiný. To, že od školky nesnášíš luštěniny protože ti nutili hrachovou kaši neznamená, že nemůžeš zjistit jak je cizrna výborná a právě dnes vám ukážu můj oblíbený recept na lehký výborný cizrnový koláč protože vím, že zrovna luštěniny se moc často na jídelníčku neobjevují z důvodu, že mnoho z vás je neumí chutně připravit.

 

Falafelový koláč s brokolicovým pestem

na krustu potřebuješ

- 3/4 hrnku alespoň 15 hodin namočené cizrny

- 2 stroužky česneku

- 1 malá nastrouhaná cuketa

- šalotka

- římský kmín, kurkuma, sušená cibule, sůl, oregáno

- lžíce oleje

- lžíce sezamu

- 3 lžíce cizrnové mouky

 

Pravý falafel se vždy dělá ze suché cizrny !! nikoliv z vařené či konzervované, my začneme tím, že propláchneme namočenou cizrnu, dáme do mixéru, přidáme olej, koření, česnek, šalotku a vše rozmixujeme na pastu. Cuketu nastrouháme na jemno, kuchyňskou utěrkou vyždímáme, přidáme k rozmixované cizrně, přidáme cizrnovou mouku.

vše spolu zpracujeme vzniklou směs dáme na pečící papír vytřený lžící oleje a dáme péct na 10 - 15 minut na 195 stupňů.

 

Mezitím připravíme pesto

Potřebuješ:

- 1 hrnek syrové brokolice

- 3 lžíce slunečnicového semínka

- lžíce loupaných mandlí

- sůl

- stroužek česneku

- citrónová šťáva

- hrnek baby špenátu

- hrst čerstvé bazalky, česnek medvědí

- lžíce olivového oleje

- 2 lžíce lahůdkového droždí

 

Brokolici pouze spařím vroucí vodou, na suché pánvi orestuji slunečnicová semínka ke kterým přidám rozvonět česnek, přidám špenát a nechám 2 minutky. Poté dám vše včetně okapané brokolice do mixéru, přidáme lahůdkové droždí a rozmixujeme.

Vzniklou směs navrstvíme na předpečený cizrnový korpus a dáme ještě na dalších 10 minut dopéct.

můžete ihned podávat, ovšem výborný je i za studena.

Věřím tomu, že pokud jsi doposud byla odpůrcem cizrny, recept si oblíbíš, úplně stejný recept dělávám i s červenou čočkou, kde je postup úplně stejný :)