05.03.2020


časté chyby díky kterým nehubneme

Pokud čteš tento článek, tak možná patříš mezi ty, který už několikrát měly chuť vzít váhu a vyhodit ji z okna.

Ta co se snaží omezovat, trápit hlady, jíst zdravě a stále výsledekm ani zdaleka jaký si představuješ ? Denně se setkávám s ženami, dívkami, které se marně snaží a výsledek žádný.

Co může být důvodem tvého neúspěchu ?

1. časté střídání různých diet a odlišného typu stravování

ač už vezmu pokud si koupíme časopis, podíváme se na televizi, na sociální sítě tak všude je nespočet různých diet, které zaručují zaručený úbytek kil během krátké doby. Samozřejmě, které by se nelíbilo za 3 dny obléci o 2 velikosti menší oblečení, ale je potřeba si uvědomit, že pokud chceme dlouhodobě, zdravě a především udržitelně zhubnout nepomůže nám žádná dieta ani žádné extra omezování určitých potravin.

Spousty žen má za sebou již několik druhů diet, které ani zdaleka neměli dlouhodobý efekt. Moje rada je, pokud chci opravdu zhubnout musím jíst tak, aby mi to chutnalo, bavilo a cítila jsem se dobře.

experimenty s drastickými dietami mohou v každém z nás probudit tzv. ,, hladového vlka,, již od pradávna je naše tělo přizpůsobeno tomu, aby nás ochraňovalo před hladem, pokud organismu dlouhodobě nebudeme poskytovat veškeré živiny může u nás nastat tzv. záchvatové přejídání.

2. Vyřazení příloh, obilovin, sacharidů z jídelníčku

Největší strašák a zabiják v hubnutí ? velký omyl !! lidský organismus je již od pradávna přizpůsoben konzumaci obilovin, které by měli tvořit 40 - 60% naší stravy. Z obilovin čerpáme především energii v podobě sacharidů, bílkoviny, minerály, tuky, vitamíny. 

Zařazování plnohodnotného sacharidů je důležité především pro vyrovnání mezi kyselinotvornými potravinymi jako je maso, mléčné výrobky, vejce, cukr, ovoce .... 

Na svůj talíř bychom měli pravidelně zařazovat oves, rýži, pohanku, quinou, žito, kukuřici, celozrnné pečivo, tak abychom měli komplexní zdroj živin.

Mnoho lidí udělá tu chybu, že v momentě kdy ze dne na den vyřadí veškeré zdroje polysacharidů a navýší tak příjem bílkovin dochází k negativnímu vlivu na celý organismus a to především na játra, proto nikdy z jídelníčku nedoporučuji úplné vyřazení těchto důležitých potravin

 

3. svačinka sem, sousto sem, sousto tam

asi jste již několikrát slyšeli větu ,, chceš zhubnout? jez každé 3 hodiny,, Já s tímto nesouhlasím, každé jídlo co sníte potřebuje svůj čas, aby bylo dostatečně stráveno a žaludek byl připraven na další přísun jídla. Obecně platí, že čím častěji jíte, tím častěji žaludek bude jídlo vyžadovat aniž by ho vůbec potřebovalo. 

Pokud jídlo není v žaludku dostatečně stráveno dochází tzv. ,, zahnívání ,, ve střevech což vede k nepravidelné stolici, nadýmání, zadržování vody v oblasti bříška.

Pravidelný režim v jídle s dostatečným časovým rozestupem je velmi důležitý néjen v redukci, ale obecně ve zdravém stravování.

4. špatná kombinace potravin 

O tomhle problému jsem se zminovala již v několika článcích, není se čemu divit laik, který se zdravou stravou začíná samozřejmě hledá inspiraci na zdravé recepty na internetu, pod názvem ,,FIT,,  ,,FITNESS,, recept se už dnes napíše cokoliv, ovšem nejhorší a nejméně pro lidský organismus zdravé recepty jsou ty, kde najdeme x druhů bílkovin, rádoby ,, fitness,, pomazánka z tuňáka s tvarohem, vejcem. Je absolutní nesmysl zařazovat několik druhů živočišných bílkovin na jeden talíř. Každý druh bílkoviny potřebuje určitý druh sacharidů, tak aby byla bílkovina v těle co nejlépe zužitkována a nejlépe strávena !

5. To co se zdravě tváří není vždy zdravé !

vše co má na obalu PROTEIN, NO SUGAR, FITNESS ... lidé bezhlavě nakupují s vírou, že budou mít super zdravou svačinku, bohužel se z 90% jedná pouze o reklamní tah jak nalákat. V mnoha případech jde o produkt podobný běžné sušence/tyčince .... akorát o několikanásobek dražší. pokud již chcete sáhnout po takové mlsce doporučuji opravdu číst složení nikoliv jen nápis.

6. není kalorie jako kalorie, není tuk jako tuk

Jak jsem již psala ve 4. bodě není ani tak důležité kolik kcal pokrm obsahuje, ale jaké položky obsahuje !! můžete sníst pokrm se 150 kcal, který bude pro žaludek tak náročně stravitelný, že může setrvat až 5 hodin a celé trávení se tak zpomalí, totéž platí o pokrmu s 200 kcal, který bude naopak pro tělo přínosný, lehký, plný živin a za 2 hodiny bude z žaludku pryč.

Stejně jako 50 kcal přijatých z jablka se nerovná z 50 kcal přijatých z čokoládového dortíku. 20 g tuku přijatých ze solených chipsů se nerovná stejné hodnotě jako 20 g tuku přijatých z avokáda !!

7. neznamená, že co je zdravé mohu jíst v neomezeném množství 

Mnoho lidí, kteří se rozhodnou hubnout zařazují místo oblíbeného zakusku po obědě pytlík sušeného ovoce nebo misku ořechů. Tady velké pozor !!! Malý pytlík mandlí, který slupnete večer u televize jako zdravou náhražku chipsů již vyčerpáte celou doporučenou dávku tuků za celý den, 100 g (malý pytlík ) sušených meruněk mají až 4 krát více obsahu cukru než jablečný štrůdl, takže zde být opravdu obezřetni.

Totéž platí i o ovoci, pozor na rádoby zdravá ovocná smoothie, která mohou obsahovat až 10 kostech cukru na 200 ml takového lahodného sladkého nápoje !

 

Toto bylo 7 nejčastějších bodů se kterými se setkávám u svých klientek, kteří se již nějakou dobu snaží o snížení váhy. Někdy stačí opravdu málo k tomu, aby byli velké výsledky, tak třeba i ty si tu najdeš nějakou chybu díky které jsi měla chuť na vše vykašlat :)

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie