06.01.2020

Články


je opravdu zdravá strava drahá ? pravda nebo mýtus ?

Tento článek nepíšu z toho důvodu, abych někoho přemlouvala k tomu, aby začal jíst zdravě, jsem názoru, že každý má plné právo se stravovat tak jak uzná za vhodné, ovšem se mezi námi najde stále dost těch co by chtěli změnit svůj dosavadní nezdravý způsob stravování, ale obávají se toho, že v obchodě za zdravou stravu nechají několikanásobně více.

Velmi často se setkávám právě s otázkou ,, je to finančně náročné ,, ? vzhledem k tomu, že mou největší klientelu tvoří studentky a maminky na mateřské dovolené ( dosti často samoživitelky ) je pro mě důležité, aby dodržování zdravého jídelníčku bylo pro každého, naopak v mnoha případech došlo k výraznému ušetření a to právě díky jídelníčku, kdy se naučíte jídlo plánovat, připravovat a zjistíte že nutričně bohaté jídlo vám nespolkne celý měsíční rozpočet

Každý správný redukční jídelníček musí obsahovat kvalitní zdroje bílkovin, sacharidů, tuků, vlákniny, veškeré tyto živiny najdeme v potravinách u kterých se nemusíme obávat, že by nás finančně položili.

JÍST ZDRAVĚ NEZNAMENÁ JÍST DRAZE

Neznamená, že pokud chci začít zdravě jíst či zdravě hubnout musím snídat předražené proteinové kokteily,obědvat čerstvé mořské ryby s bio zeleninou, k svačině mít v lednu exotické ovoce ( které v tuto dobu beztak postrádá své minerály ) a večeřet kvalitní hovězí roštěnec. Zdravá strava je především o tom eliminovat konzumaci chemicky zpracovaných potravin a zařazovat potraviny bohaté na živiny.

Když vezmu plnohodnotné zdroje sacharidů jako jsou obiloviny ( amarant, rýže, bulgur, kamut, quinoa, pohanka, oves, žito, špalda, celozrnné pečivo .... ) u těchto potravin jsme na částce od 12 - 40 kč/100 g

Luštěniny, které lze koupit od 15 - 30 kč/100 g z jichž v kombinaci s obilovinou mám plnohodnotný pokrm.

kvalitní zdroje bílkovin kam řadím kvalitní mléčné výrobky ( jogurty, tvaroh, sýry )vejce, maso, ryby, rostlinné náhražky masa, luštěniny

zdravé zdroje tuků v podobě semínek, ořechů, olejů, avokáda. Možná si řekneš, ale vždyť ořechy jsou drahé, ano možná patří mezi dražší složky potravy ovšem 100 g mandlí lze koupit za 35 kč, který beztak najednou není potřeba sníst vzhledem k tomu, že patří mezi nejvíce kalorické potraviny stačí trocha, aby pokryla doporučenou dávku aminokyselin

Nesmím zapomenout na ovoce a zeleninu, která spadá též do dražších položek jídelníčku, ovšem doporučuji jíst především sezónní ovoce a zeleninu, která má v sobě zachována minerály, stopové prvky oproti drahým exotickým druhům, nikde není psáno, že zdravé ovoce je pouze to exotické či bio a já musím denně jíst bio lesní ovoce, naopak v mimo sezónu doporučuji kupovat ovoce a zeleninu mraženou, která je sbírána a mražena v období své sklizně.

Když vezmu příklad z jídelníčku, který jsem dnes dělala Terezce. Když si vybere sladkou variantu a dá si ovesno jablečný koláček s mandlemi jsme na částce 25 kč za snídani. 

Toast se sýrovou pomazánkou či chléb se zeleninovou omeletou pořád jsme okolo 35 kč za plnohodnotnou snídani.

Což je ve srovnání s nezdravou snídaní typu 2 koblihy, tyčinka či 2 rohlíky s kupovanou pomazánkou ve finále mnohem levnější.

Příklad obědu v podobě zapečených těstovin se sýrem nebo čočkového rizota jsme na částce 40 - 55 kč za plnohodnotný zdravý oběd. Za takovou částku ti žádná z restaurací neposkytne ani ty nejlevnější knedlíky s omáčkou nebo koupený gyros ze stánku na ulici.

celý den plný zdravé plnohodnotné stravy včetně svačiny vás vyjde okolo 110 kč je to pro tebe opravdu vysoká částka k investování do svého zdraví ?

 

když se nad tím ve finále rozumně zamyslíme dojdeme k tomu, že pokud budeme mít jídlo denně připravené mnohem více ušetříme. Spousta lidí si neuvědomuje kolik peněz ,, vyhodí ,, právě za ty nezdravé blbosti, které denně sní, to je 15 kč tady za sušenku, 30 kč tady za koblížek a ono to ve finále udělá mnohem vyšší částku než když máte na talíři denně zdravé jídlo, které se samozřejmě podepíše néjen na vašem fyzickém stavu, ale též duševním.

PLÁNOVÁNÍ

každé své klientce doporučuji si jídla plánovat, pokud si k snídani dá fazolovou pomazánku může krásně fazole zakomponovat do obědu či večeře čímž nehrozí zbytečné vyhazování a plýtvání potravin.

NAKUPOVAT V AKCÍCH

Pokud si budeme hlídat letáčky a zjišťovat kde co mají v akci můžeme si udělat zásoby a spousty věcí zamrazit. Například když je filet lososa či celé kuře v akci, doma si ho naporcujte, zamražte a máte zase na nějakou dobu vystaráno.

KRABIČKY 

Pokud budete mít sebou své připravené jídlo zabráníte tak tomu, aby jste zbytečně utráceli za hotové jídlo.

ono ve finále když by jste sečetli vše co si bokem koupíte je dost možné, že částka bude mnohem vyšší než jste si doposud mysleli.

Co tím říct závěrem ?

je potřeba si uvědomit, zda vůbec chci investovat do svého zdraví, zda chci sama sobě poskytnout to nejlepší nebo se spokojím s každodenním obědem s fast foodu a na tu následnou únavu a nadýmání si jednoduše zvyknu. Myslím, že investice do stravy se každému několikanásobně vyplatí 

Takže pokud jste doposud patřili k těm, kteří jedí nezdravě protože je to levnější, tak určitě zkuste začít a uvidíte sami.

 

 

 

 

 

 

blog
blog
blog
Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie