22.12.2019

Články


nízkosacharidové stravování je opravdu zdravé ?

co vůbec je nízkosacharidové stravování ?

jedná se o způsob stravování s vyřazením veškerých potravin s vysokým obsahem sacharidů a to především cukrů, sladkostí, slazených limonád, cukrovin, pečiva, brambor, ale i obilovin a řadu druhů ovoce a zeleniny, kávy, alkoholu, čaje. Naopak navýšíte příjem bílkovin a tuků, tato strava je přirovnávána ke stravě z paleo doby, ovšem selský rozum nám musí jasně říct, že nelze porovnávat dnešní dobu s dobou jeskynního muže v době kamenné, kdy lidé několik dní hladověli než ulovili potravu, byli v neustálém pohybu což běžná žena pracující v kanceláři ani z 1/3 nepokryje výdej jako měli tehdy. 

Veškeré tyto druhy nízkosacharidových diet říkají jezte pouze čisté potraviny ( vejce, maso, semínka, ořechy, oleje, ryby ) ovšem ráda bych znovu podotkla, jak jsem psala v příspěvku o BIO potravinách, pokud si sami doma nevypěstujete plodinu nikdy nemáte jistotu, že jde o čistou potravinu ač má sebevětší nápis BIO. jediné s čím na tomto mohu souhlasit je omezit průmyslově zpracované potraviny na minimum, ovšem předpokládám, že většina příznivců této diety doma nemá 10 skleníků se zeleninou a za barákem stádo zvířat, aby mohli říci ,, jím opravdu čistě ,, 

Tento způsob stravy nám možná pomůže rychleji zhubnout nějaké kilo, ale rozhodně se nejedná o způsob zdravého stravování po zbytek života s příznivým vlivem na naše zdraví.

Za ty roky co pracuji s ženami se den ode dne častěji setkávám s žádostí pomoc od žen od věku od 14 do 65 let, které mají zkušenosti s nízkosacharidových stravováním, typický příklad kdy žena zvyklá celý život jíst běžně sacharidy od bílého pečiva po čokoládu se jednoho dne rozhodne zkusit Low carb stravu protože chce zaručeně nejlépe co nejrychleji zhubnout. z 90% začnou trpět stále větší chutí na sladké, přejídáním, únavou, špatnou soustředěností. Tato strava není dlouhodobě udržitelná

Opravdový výživový poradce, který se zdravou stravou zabává vám nikdy nemůže doporučit snížit váhu tímto způsobem stravování ! 

Fenomén dnešní doby a nesmyslná věta nejezte sacharidy a buďte štíhlí, ovšem tato věta má v sobě skryto hned několik neduchů. Ruku na srdce dokážete si představit, že po zbytek života si nedáte rizoto, svíčkovou s knedlíkem, pizzu nebo jentak teplý štrůdl ? Opravdu se chceš stát otrokem jídla a bát se projít v obchodě kolem banánů jen protože to je škrob ?? 

 

nejnovější prováděné studie na tento způsob stravování májí podobný verditk, lidé konzumující v normální míře sacharid se dožívájí v průměru o 3 roky déle oproti těm co je z jídelníčku vyřadili. Dlouhodobé dodržování vysoko tučno/bílkovinnové stravy je pro každé tělo nezdravé.

 

JAK TO TEDY S TĚMI SACHARIDY JE ?

není sacharid jako sacharid dělíme je především na jednoduché - kam řadíme cukrovinky, slané pochutinky, bílé pečivo, slazené nápoje, čokolády .... jedná se o prázdný zdroj energie, kdy přijmeme energetickou hodnotu bez živin, vitamínů, minerálů, po snězení dochází k rychlému nástupu cukru v krvi a následnému prudkému poklesu což způsobuje únavu, bolest hlavy, brzký hlad a častější chutě na sladké, paradoxně čím více tělu dáváte jednoduché cukry tím více jej po vás chce a to právě z důvodu rychlého nástupu cukru v krvi.

ano tyto sacharidy nejsou ničím pro tělo přínosným, ovšem další skupinou jsou sacharidy komplexní neboli složené, které jsou pro nás nezbytnou součástí pro získání energie a správné funkce metabolismu. Každý polysacharid se v těle vstřebává jinak záleží jak je potravina zpracována, kolik obsahuje vlákniny, škrobu, glykogenu .. Proto je důležité jak a s čím sacharid kombinujete.

Zdroje polysacharidů 

především obiloviny ( oves, žito, ječmen, amarant, čirok, rýže, jáhly, pohanka, quinoa, kamut, dále brambory, batáty, luštěniny vyjma sojových bobů, kukuřici, banány kdy platí čím zralejší banán tím více škrobu.

 

Další složkou polysacharidů je především vláknina a to rozpustná i nerozpustná, každý den bychom měli přijmout  30 - 35% vlákniny a nejlepším zdrojem jsou právě obiloviny a luštěniny.

Obiloviny patří mezi základní složku lidské výživy do dnešní doby jsou právě obiloviny základním zdrojem bílkovin, například v asijských zemích tvoří rýže až 70% potravy běžného asiata a teď upřímně kolik obézních číňanů, vietnamců denně vidíte ? 

Lidé stravující se nízkosacharidově ač denně sní kilo zeleniny se dostanou zhruba k polovině doporučené denní dávce.  Zejména nerozpustná vláknina, kterou najdeme pouze v obilných výrobcích a luštěninách nám pomáhají udržet zdravou střevní mikroflóru čímž zabrnují usazování potravy ve střevech a pomahájí k nám k pravidelnému vyprazdňování, konzumace masa každý den i několikrát denně způsobuje ve střevech hnilobný proces, který způsobuje časté zažívací problémy, nepravidelnou stolici, nadýmání ... 

Z toho důvodů je člověk všežravec nikoliv masožravec !

Krom nezbytné vlákniny jsou polyscharidy obrovským zdrojem vitamínů a minerálů, které jsou svou mírou neporovnatelné se zeleninou. Pravidelnou konzumací zásobujeme své tělo zinkem, hořčíkem, manganem, železem, vitamíny skupiny B, E, A, K, D. Dostatek minerálů se odrýží na celkovém zdraví, ale i jeho psychickém stavu. 

Podle studií lidé konzumující obiloviny byli mnohem vyrovnanější, klidnější a soustředěnejší oproti lidem stravujícící se bez sacharidů.

CO ZPŮSOBUJE DLOUHODOBÁ KONZUMACE ŽIVOČIŠNÉ BÍLKOVINY A TUKU ?

Tuk by měl být v naší potravě zastoupen kolem 25% z celkového příjmu, tuky jako je máslo, olej, sádlo, ghí jen kolem 8%. Jakmile nadmíru přijatých tuků ihned nevyužijete ukládá se v těle, čímž si postupně budujete zvýšení cholesteroluv krvi.

Dalším nesmyslem který v této stravě vidím je nadmíra bílkovin, která v podstatě není v těle ani využita. Předpokládám, že nejsi 180 kilový vzpěrač co denně zvedně 300 kilo. Průměrně vážící žena by měla denně přijmout 60 - 70 g bílkovin větší množství tělo nedokáže nevyužít, tímto zatěžujete ledviny, které nevyužitelnou bílkovinu přeměňují v moč, takže ty krásné počty bílkovin, které si myslíte jak máte v bříšku máte po vyčůrání v záchodě. Bohužel. Lidský organismus neumí vstřebat více než 1, 5 - 2 g/kg 

Především pokud dáme na jeden talíř tučné maso, ořechy, semínka jedná se o velmi těžce zpracovatelnou potravu, taková kombinace setrvá v žaludku po dobu až 7 hodin oproti třeba zeleninovému rizotu, které je stráveno za 2 hodiny.

Veškeré studie prováděné na celém světě nepotvrdily fakt, že pro člověka je opravdu zdravější držet nízkosacharidové stravování ve srovnání s vyváženou stravou.

Závěrem bych chtěla říct, že určitě nepatřím mezi ty co by ostatním určovali jak májí či nemají jíst, ale vím co vše tato omezující dieta způsobuje jelikož se s tím denně setkávám u svých klientek, kteří třeba ze začátku snížily svou váhu, ale v momentě kdy se vrátily k běžnému zařazování sacharidů došlo k jojo efektu. Vždy budu zastáncem vyvážené pestré tzv. zdravého hubnutí, kdy se čas od času nebudete muset bát dát i ten teplý štrůdl, aniž by vaše tělo nedostalo šok :)

Pokud se snažíte zlepšit své stravovací návyky vyřaďte ze svého jídelníčku jednoduché cukry, potraviny obsahující trans nenasycené mastné kyseliny ( fast food, ztužené rostlinné tuky ) zařazujte ke každému jídlu zeleninu. Nahraďte bílou mouku celozrnnou, zařazujte kvalitní mléčné výrobky ( tvarohy, jogurty, zakysané nápoje, nízkotučné sýry ... ) bílý cukr nahraďte zdravými sladidly ( datle, čekankový sirup, datlový, rýžový sirup ... )

Jsem přesvědčena, že tato cesta pro vás bude néjen dlouhodobě udržitelná, ale především mnohem zdravější oproti tomu pokud skočíte do takového extrému jako jsou druhy všech těchto diet od keto po paleo diety, už jen to slovo dieta si myslím, že je trošku skličující.

 

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie