25.11.2019

Články


nemůžu zhubnout

Tento článek píšu proto, protože se s tímto setkávám dnes a denně již několik let. Fráze vždyť skoro nic nejím a váha né a né dolů ?

v čem je hlavní problém ? Spousta žen si ani neovědomují co vše během dne sní a co vůbec sní. Dám několik typických příkladů malých prohřešků, které vedou právě k tomu stagnujícímu číslu na váze a demotivujícímu pocitu se ztrácející motivací.

propadnete reklamě

Snídáte super zdravé proteinové kaše, cereálie které prezentovala ta super štíhlá dáma a ty si říkáš tak a teď budu snídat zdravě, 90% veškerých těchto rádoby zdravých jídel obsahuje cukr v horším případě sladidla, pšeničnou mouku, dochucovadla, aromata.

Takže místo super zdravé snídaně máš kalorickou bombu s nedostatečným množstvím živin.

kupuji potraviny bez lepku protože jsou dietnější a zdravější

jeden obrovský výmysl aneb marketing vládne !

vyřadila jsem lepek protože lepek je zlo, ale nemám intoleranci na lepek. Většina bezlepkových potravin ač už sladkostí, cereálií, pečiva ... dobrovolně jsi ze sebe udělal celiaka, pokud netrpíš intolerancí na lepek zbytečně svá střeva ochuzuješ o spousty minerálů obsažených v celozrnných výrobcích.

problém je pouze v klasické bílé mouce obsažené v klasické bílém pečivu, knedlících, sušenkách apod. Bílá mouka je během svého zpracování zbavenů klíčků, vlákniny a tím pádem i veškerých vitamínů. Pečivo složené ze špaldové, žitné mouky obohacené o vločky obsahují vysoký zdroj vlákniny minerálů a naopak našemu trávení prospívají.

samozřejmě pro dnešní marketing je obrovský trhák napsat bez lepku protože si 90% lidí myslí, že je to zdravější alternativa, ve skutečnosti jen přijmete vysoký podíl jednoduchých cukrů s vysokým GI a za chvíli budete mít opět hlad.

 

Svačím proteinové tyčinky plné bilkovin

v dnešní době kdo neužívá protein není in, velký mýtus, začnu jíst proteinové výrobky váha poletí dolů, další omyl ! Naivně žijete v přesvědčení, že děláte něco pro své zdraví, velká část tyčinek je na tom podobně jako tatranka za 3 kč z obchodu.

když tedy pominu cenu, kdy dáte za 50 g umělé hmoty až 70 kč což je pro mě teda absolutně nesmyslné, upřímně si nedokážu představit, že moje klientka maminka na MD bude denně svačit 2 takové tyčinky.

90 % tyčinek nemá se zdravou stravou nic společného, samozřejmě většinou neobsahují cukr a jsou sladké což jim ušetří na kcal ovšem obsahují . Většina tyčinek obsahuje fruktózu, která má vlastnost podporovat chuť k jídlu, při větším množství se ukládá v játrech.

nejčastěji zde najdeme sladidlo xylitol, maltitol což jsou alkoholické cukry. Obsah ztužených tuků, který též nezařazuji do zdravé výživy.

to, že dáš x zdravých potravin dohromady neznamená, že máš zdravé jídlo

jeden z nejčastějších problémů v úspěšnosti v hubnutí, žádná potravina nemá stejné složení jako jiná, každá má své specifikum a jiné zastoupení v žaludku, nevhodnou kombinací potravin můžeš způsobit jen zpomalení metabolismu

Ke svačině si uděláš super zdravé smoothie protože ovoce je přece super zdravé. Hodíš banán, jablko, mléko, protein, semínka, vločky, jogurt ... POZOR ! ano ovoce je zdravé, ale vždy je smoothie složeno z více druhů, dávej si pozor, aby tvuj ,, super zdravý drink,, nebyl jen králem smoothie cukru, které ti ke snížení váhy též nepřispějí.

k večeři si dáš super zdravý salát jen s bílkovinami, měj na paměti, že to, že přijmeš 60 g bílkoviny naráz neznamená, že tělo využije 60 g bílkovin, je velmi důležité jaký druh bílkoviny přijmeš tak, aby to pro tělo bylo výživné a přínosné

nesladím, používám sladidla bez KCAL

Rozhodneš zhubnout a první co uděláš vyřadíš cukr a zařadíš umělé alternativy

K obědu si dáš light colu a myslíš, že má opravdu 0 kcal, 0 kcal má pouze a jen voda nic víc. Lívance si pokapeš zero sirupem bez cukru a dáš si k tomu zero marmeládu, pizzu poliješ kečupem bez cukru a myslíš si, že tímto si strašně ušetřila kcal !!

ty sice ucítíš sladkou chuť, ale tvé tělo v podstatě cukr nedostane takže ho bude chtít a tebe budou čím dál častěji přepadávat chutě na sladké.Především uměla sladidla mají obrovský dopad na tvou střevní mikrofloru, pro tělo jsou tyto látky cizí a neumějí s nimi pracovat, takže si jen na krásně zpomaluješ celé trávení a přispíváš k nadýmání

zdravé neznamená dietní !

ke svačince si dáš super zdravý snack v podobě ořechů !! opět velké pozor, je pravda, že ořechy, semínka jsou velmi zdravé zdroje rostlinných bílkovina tuků, ale u nich platí s mírou ! patří mezi potraviny, které se v těle zpracovávají velmi dlouho a je velmi důležité s jakou další potravinou je dále konzumuješ, aby minerály byli v těle správně zpracovány.

takže pytlík zdravých mandlí též není nejvhodnější :) stejně tak jako super zdravá ořechová tyčinka

slazené nápoje nepiji, pouze 100% ovocné šťávy

Piješ 100 % džusy s přesvědčením, že jde pouze zdravé ovoce.

Velký dietní omy!  ještě když obsuje více druhů ovoce, řekneš si to je vitamínů. Bohužel i v těch rádoby zdravých džusech se ukrývá mnoho cukrů a to až 25 g v jedné malé skleničky což už můžeme eergeticky porovnat se slazenými limonádami, k přirovnání sklenička této dobroty je energeticky podobná jako sladká čokoládová tyčinka, především rozmixováním ovoce dojde k oddělení vlákniny, která přispívá k pocitu nasycení, takže zhruba 15 minut po dopití můžete cítit menší pocit hladu aniž by tomu ve skutečnosti tak bylo. Tím, že naráz přijemete takové množství cukru dojde k velkému nárustu cukru v krvi a vy za chvilku budete hledat něco dalšího k snědku

Latté sem cappuccino tam

Bohužel se jedná většinou o nápoj s plnotučným mlékem kombinace cofeinu s tukem v mléčné bílkovině není pro žaludek to pravé a též se nejedná o žádný nápoj bez kcal.

čaj sladím zdravě medem

ano med je sice zdravější volbou oproti cukru, ale energeticky je na stejné úrovni s klasickým bílým cukrem takže 2 čajíčky denně oslazené 2 lžičky cukru též neznamenají ,, skoro nic nejím ,,

Uzobávání, dojídání

To je nejhorší co může být, jdu kolem tady si jen ukousnu, během vaření tady ochutnám, sem dám do pusy, častý případ maminek, které celý den dojídají po dětech, jedná se o tzv. bezmyšlenkovité jezení, kdy mozek dostatečně nezaznamenává přísun jídla

 Toto jsou nejčastějí chyby, které děláme při snažení zhubnout. Třeba se v některém případu najdeš a přestaneš dělat :)

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie