02.05.2021

Články


Po porodu zpět ve formě a FIT

Denně se setkávám s prosbou o sestavení jídelníčku pro maminky, které jsou nešťastné z nabraných kil během těhotenství. 

Tento článek jsem napsala pro všechny nastávají maminky, ale i maminky, které se vrátily z porodnice a chtějí se vrátit co nejlepší cestou zpět do formy bez toho aby ublížily sobě či miminku.

Je potřeba si uvědomit, že nabraná kila jste nasbírala během delšího časového období a proto je nezbytné dát tělu dostatek času, aby se kil opět zbavilo, ovšem čím dříve nastavíte zdravější životní styl tím dříve a snáž se dostanete zpět do formy.

ZAČNĚTE POMALU BEZ DRASTICKÝCH DIET !!!!

Z mých zkušeností vím, že spousta žen se chce co nejdříve vrátit na původní váhu i za cenu toho, že ublíží sobě a miminku, zapomeňte na ruzné drastické diety slibující nahrazení pestré stravy. Příliš prudké hubnutí by mohlo znamenat snížení či až úplné zastavení laktace

Novopečenná maminka je vystavována nedostatku spánku, vyššímu výdeji energie proto je potřeba mít jídelníček bohatý především na plnohodnotný zdroj komplexních sacharidů kam řadíme celozrnné výrobky, obiloviny, oves, rýži, jáhly, pohanku, luštěniny, amarant, žito, quinou, čirok, ..

zařazujte dostatek rozpustné vlákniny, kterou najdeme především v ovoci a zelenině.

dopřejte tělu dostatek potravin bohaté na omega 3 mastné kyseliny kam řadíme především mořské ryby ( losos, sardinky, tuňák ) ořechy, semínka

Mějte dostatek vápníku, který je potřebný především pro zdravé kosti, zuby, ale je nezbytný pro správnou srážlivost krve, udržení správné hladiny krevního tlaku. Najdeme ho zejména v máku, sardinkách, sýrech, chia semínkách, mořských řasách, mandlích, fazolích, čočce, listové zelenině

Dostatek kyseliny listové, která patří do skupiny vitamínů B. K jejím hlavním zdrojům patří především listová zelenina ( brokolice, špenát, kapusta, zelí ) řepa, mrkve, chřest, obilné klíčky, ořechy a semínka ( vlašské, kešu, slunečnicová semínka ) vnitřnosti ( játra )

Neměly bychom zapomenout na dostatečný pitný režim, přednost dáváme především čisté vodě, bylinkovým čajům.

 

SNAŽTE SE O PRAVIDELNOST

Ač je to kolikrát složité protože starost o miminko během dne i noci nám nedovoluje jíst na daný čas stejně, ovšem se snažte mít pravidelný režim, zamezte dojídání, ochutnávání uždibování a mějte svou danou porci plnohodnotného jídla, které vám dodá živiny a energii.

NESNAŽTE SE DOHÁNĚT ENERGII JEDNODUCHÝMI CUKRY

Měly bychom zamezit jednoduchým cukrům v podobě sladkostí, sušenek, fast foodu, slazeným nápojům, které mají vysoký glykemický index a rychle zvedají hladinu krevního cukru což způsobí po strávení naopak únavu.

HÝBEJTE SE

v období ihned po porodu můžete každý den začít lehčím scvičením přizpůsobený vašemu zdravotnímu stavu. Doporučuji začít s cviky posilňují pánevní dno, páteř, dolní končetiny, výborné jsou i procházky s kočárkem na čerstvém vzduchu, tempo můžete postupně zvyšovat. Po šestinedělí můžete postupně zařazovat náročnější cvičení.

 

 

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie