31.10.2020

Články


jak posilnit imunitu zaměřeno na vitamín C

VITAMÍN C

Jeden z nejčastěji zmiňovaných vitamínů poslední doby je vitamín C neboli kyselina askorbová, vitamín rozpustný ve vodě pomáhající nám zmírňovat nachlazení, pomáhá nám k vitalitě, bojuje proti únavě, pomáhá tělu vstřebávat železo, stimuluje tvorbu bílých krvinek a mnoho dalších příznivých účinků na lidské tělo má tento vitamin.

Optimální dávka je 100 - 120 mg denně u člověka středního věku s lehčí fyzickou námahou, u dětí do 15ti let 80 - 90 mg denně. U mnoho z nás se dostatečný příjem snaží doplnit šumivými tabletami, hroznovým cukrem s přídavkem vitamínu C, různými sirupy či ampulemi ovšem nejlepší zdroj nám příroda dává sama a není nic lepšího než vitamín C čerpat přímo z potravy.

NEJČASTĚJŠÍ PROJEVY NEDOSTATKU VITAMÍNU C

Nejvíce to poznáme na fyzickém a psychickém stavu, může nás trápit častá únava, vyčerpanost, zvýšená náchylnost k onemocnění, náladovost v řadě případech se může projevit na krvácení, otocích dásní, zvýšené tvorbě modřin, bolestí kloubů

KDE HO NAJDEME NEJVÍCE ?

mnoho lidí žije v domění, že ho je nejvíce zastoupen v citrusech především v citrónu ovšem není to pravda mezi nejbohatšími zdroji vitamínu C je červená paprika a to 130 mg na 100 g 

mezi další významný zdroj patří brukvovitá zelenina především brokolice, která obsahuje 85 - 115 mg na 100 g, podobně je na tom i růžičková kapusta, o trochu méně vitamínu C najdeme v květáku, kedlubně.

Mezi ovoce s vysokým obsahem řadíme lesní plody zejména jahody, červený, černý rybíz, ostružiny, maliny. V období zimy se nebojíme sáhnout po mražené formě, kde jsou vitamíny zachovány.

ZÁVĚREM

Nechoďte do lékárny a raději si k obědu dopřejte brambory s povařenou brokolicí třeba zapečené s vejci nebo kuřecí rizoto s barevnými paprikami. Snídani obohaťte o hrst lesních plodů, k večeři si dopřejte například celozrnné pečivo se šunkou doplněné o nastrouhanou kedlubnou zakápnutou citrónem.

pro inspiraci přidávám recept, který najdete v 5. týdenním FIT jídelníčku

 

plněná brambora s bramborovo brokolicovým pyré

budeme potřebovat 1 velkou bramboru, kterou v celku uvaříme v osolené vodě, po uvaření rozpůlíme a trošku vydlabeme. Náplň si připravíme z 1 tofu natural, petrželky, česnek medvědí, jarní cibulka, lžíce oleje, stroužek česneku, rozmarýn, tymián a pomixujeme.

Směsí naplníme bramboru a můžeme/nemusíme dát ještě zapéct na 10 minut do trouby. Mezitím dáme do vroucí vody půl hrnku brokolice, 1 nakrájenou petržel, sůl, přidáme vydlabanou část brambory, hrst petrželky, kousek másla a rozšťoucháme.

Podáváme s plátky okurky

 

Brambory – neobsahují vůbec žádný tuk, naopak jsou výborným zdrojem energie, vlákniny, která napomáhá k vyššímu podílu nasycení, vysoký obsah draslíku, fosforu, zinku zlepšují celkový stav pokožky

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie