07.12.2019

Články


zdravá strava u dětí

Dnešní článek bude na téma zdravé stravovávní u dětí, čím dál častěji se ve své práci setkávám s problémy nadváhou dívek od začínající puberty, které mě žádají o pomoc. Co vše může způsobit špatný přístup rodičů u dětí při nevhodné stravě.

Zaměřím se na 2 skupiny, které jsou mým nejčastějším případem, kdy maminka způsobí svému dítku vážné problémy, které si může dítě nést celý život. každý rodič pro své dítě chce to nejlepší ( alespoň by tomu tak mělo být ) ovšem nevědomky může způsobit i vážné zdravotní problémy.

1. skupina to, že já se omezuji já neznamená, že ve stravě omezím i své dítě !! to, že dobrovolně nejím lepek, maso, mléčné výrobky ještě neznamená, že to je nejlepší cesta pro dítě, člověk je od pradávna všežravec. V Období růstu dětí od 3 do 6 let je potřeba většího přijmu vápníku pro správný vývoj kostí a ty najdeme především v kvalitních mléčných výrobcích ( neochucené jogurty, zakysané výrobky, sýry, tvarohy ) , které jsou ve veganské stravě nenahraditelné. Ve školním věku dítěte prochází obdobím kdy potřebují dostatečný přísun železa, které je zastoupeno především ve kvalitním mase, vejcích.

Je několik případů kdy děti veganů na pohled působili zdravě a štíhle, ale po důkladném vyšetření jejich tělo významně postrádalo živiny k růstu a zdtavému vývoji orgánů. v dětské stravě by měl být zastoupen kvalitní zdroj bílkovin, tuků i sacharidů

To, že maminka si dá k večeři 2 kg zeleniny což moc zdravé není ovšem už vůbec né pro malé dítě, které v ranném věku není schopno strávit větší množství vlákniny. Dalším problémem, který často vidím, že maminka omezuje své dítě o plnohodnotný zdroj energie a to sacharid, každé dítě by mělo mít denně na talíři kvalitní zdroj energie v podobě celozrnného pečiva, obilovin, brambor, batát, vloček ... při nedostatku dochází ke špatnému soustředění, zvýšené únavě dítěte, špatnému vstřebávání živin

v dnešní době mnoho žen propadlo Low carb stravě, já s touto stravu silně nesouhlasím a už vůbec by se neměla praktivoavt na dítě ve vývoji, kdy kvalitní zdroj polysacharidů by měl být 60 % z jídelníčku dítěte, řadím sem quinou, rýži, celozrnné pekárenské výrobky, amarant, špaldu, vločky, pohanku ... které jsou významným zdrojem řady aminokyslein především stopových prvků.

v Americe je třeba zaznamenáno nespočet případů, kdy rodiče skončili ve vězení z důvodu nedostatečné poskytnuté výživy svému dítěti na základě své dobrovolné diety, které praktikovali i na svých dětech.

Dobrovolně dělají ze svých dětí alergiky, když dítěti od malička odtrhnete potraviny s obsahem lepku, laktózy, samozřejmě v pozdějším věku z něj bude celiak s intolerancí na mléčnou bílkovinu.

každý jedinec by jsi měl sám v průběhu života sám určit jak se bude chtít stravovat nikoliv být striktně veden potravinovým omezením rodičů. Toto nemá pouze zdravotní dopad na dítě, ale především psychický, který si ponese po zbytek života, nespočet případů dívek, které mě žádaly o pomoc trpěly již od puberty obezitou a proč ? U dětí kde od malička bylo úplným tabu jakákoliv ,,nezdravá potravina,, sladkost ... byla spuštěna porucha přejídání, samozřejmě každé dítě vidí u svých vrstevníků nějakou tu čokoládu, párek v rohlíku. Pokud je od malička striktně veden a tyto i nezdravé věci si nesmí dát začně po nich toužit ( logicky ) takže to většinou končí tak, že dítě potají kupuje sladkosti a přejídá se mimo domov, kde je to zakázáno. Negativní dopad to má samozřejmě i na vztah mezi matkou a dítětem. Jen si představte situaci,kdy celá třída půjde na zmrzlinu a vaše dítě ji nesmí protože obsahuje strašně zlý cukr a místo toho dostane kousek zeleniny, asi moc vděku se nedočkáte.

Druhá skupina. Zelenina, Ovoce co to je ?

dalším mým případem je skupina dívek od rodičů, kteří neznají v podstatě nic jiného než uzeniny, sladké pečivo, polotovary, sladkosti ...  Z 60% mohou vždy za obezitu dětí rodiče bez ohledu na to zda jsou z chudé či majetné rodiny. Pokud jsou rodiče obézní z 50% bude trpět obezitou i jejich dítě, v takových rodinách není žádný řád ohledně stravy, pravidelnost, rozmanitost, pohyb. 90% jídelníčku obsahuje chemicky zpracované potraviny ( sladkosti, uzeniny, slazené nápoje, slazené dezerty, .... ) pokud je dítě od začátku vedeno touto stravou jen těžko v dospívání má vůli jídelníček měnit.

Chyba je především na rodičích zejména matce, která má stravu ve svých rukou, aby měli od dítěte klid dají mu do ruky kus sušenky a dítě spokojeně cumlá cukříky už od ranného věku, k snídani dostane sladké cereálie nebo nějaké sušenky, oplatky místo obilné kaše s ovocem nebo kvalitním pečivem se šunkou a zeleninou, místo přípravy plnohodnotné svačiny dá dítěti peníze ať si do školy koupí něco ve fast foodu. Večer u televize se sní 3 pytlíky chipsů kdy mnohem lepší varianta zdravého mlsání by byla třeba obložená mísa se sýrem, kvalitní šunkou, zelenina.

Bohužel největší dopad to má na samotné dítě, které aniž by za to mohlo bude mít v dospělosti vážné problémy, často se setkávám s dívkami v období dospívání trpící nadváhou, které jsou ze sebe nešťastné a chtějí jídelníček změnit, ovšem pokud ještě žijí s rodiči, kteří odmýtají každodenní omáčky s knedlíkem měnit. A teď co má ta holka dělat ? Toto by si každý rodič měl uvědomit.

Shrnutí 

každý rodič by měl být i chtít být příkladem pro každé své dítě, už od malička by jste měli dítě učit zdravé stravě, místo bílého rohlíku s nutellou mu dát dalámek se sýrem, dát mu chroupat kus mrkve a učit ho si pomalu zvykat na pravidelný přísun ovoce a zeleniny. Udělat ze zdravého jídla pro dítě hru, vemte ho sebou při vaření do kuchyně, říkejte mu proč tohle jíte co všechno danná potravina obsahuje. mějte doma alespoň trošku řád, například než se dítě vypraví do školy v klidu se nasnídá, po škole bude zvyklé obědvat a večeře zkuste mít společné. 

Nedejte na reklamní taháky !! samozřejmě marketing vládne světem a reklama typu zajíčka co mlsá čokoládu je pro samotné dítě obrovským magnetem, čtěte etikety složení výrobků pro děti. Bohužel u většiny případů se nejdná o nic zdravého ! 

Ovšem bych ráda řekla závěrem, že každé dítě je dítě !! Ano veďte ho ke zdravé stravě, ale nebuďte úplní puritáni jak už jsem psala ze začátku u prvního extrému a dítěti též dovolte si dát čokoládu nebo párek v rohlíku vždyť kdo z nás si u babičky nepochutnal na máslovém koláči a kachně s knedlíkem, takže zdravý rozum je nejlepší cestou i to nezdravé jídlo každý z nás čas od času přece potřebuje :)

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie