14.01.2020


přínosy cvičení jógy

Chceš se dostat do kondice ? trápí tě únava ? bolí tě záda ? máš zkrácené svaly ? potřebuješ se dostat do psychické pohody ? zlepšit spánek ? V tomhle všem ti dokáže pomoci jóga, které je nejstarším druhem cvičením. Slovo jóga pochází ze slova judž což znamená ,,spojení,,. Vy co máte alespoň sebemenší zkušenost s jógou jistě víte, že nejde pouze o samostatné procvičování těla jako je tomu u jiných druhů cvičení, je to především o spojení mysli s tělem za pomoci cviků doprovázeným správným dechem, jógu lze považovat za komplexní cvičení, kdy zapojujete celé tělo do hloubky.

Jógu lze považovat za výborné doplňující cvičení k ostatním sportům, při většina sportů neustále zapojujete pouze určité druhy svalů, když to jóga pomáhá koordinovat svaly v celém těle čímž napomáhá při sportu k lepšímu výkonu.

VLIV CVIČENÍ NA PSYCHIKU 

Mnoho lidí si oblíbilo jógu právě v období, kdy procházeli stresovým obdobím či propadli úzkostím, depresi. Jóga je hodně o balančních cvicích kdy provádíte pozice při kterých soustředítě svůj dech svou mysl což uvolňuje antixtresové hormony, které eliminují nutkavé přemýšlení na váš součastný problém. Soustředěním na danou pozici (ásánu) se zbavujete negativních myšlenek, které máte nahromaděné během dne.

JÓGOU KE ŠTÍHLOSTI

Při cvičení zapojujete především vnitřní svalovinu čímž procvičujete své tělo do hlouby, většina pozic napomáhá k rozproudění lymfatického systému a masáži orgánů což napomáhá k vyloučení škodlivých látek z těla a dochází tak k celkové detoxikaci což se projeví zejména na zlepšení trávení, vylučování což se ukáže na celkovém vzhledu pokožky.

JÓGOU K LEPŠÍMU SPÁNKU

Při praktikování jednoduchých pomalých pozic v souladu se svým dechem zklidňujeme svou mysl.

Pouhých 10 minut praktikování jednotlivých cviků vám postupně může zkvalitnit váš spánek a vy se již nebudete probouzet unaveni. Cvičení by jste měli provádět nejlépe o samotě kde vám bude příjemně, měli by jste mít vyplou televizi, počítač, rádio .. aby vás nic nerušilo a vy tak mohli naplno vnímat sami sebe.

Výborným cvikem je když si lehnete na zem, ruce podsunete pod zadeček, pokrčíte kolena a s každým nádechem pomalu zvedáte hlavu a krk. 

Lehněte si na zád, spojte chodidla a kolena nechte volně upadat do strany, lehce se pohoupejte alespoň 20 sekund

sedněte si do tureckého sedu, levou ruku položte na pravé koleno a lehce, tak jak vám to vaše flexibilita dovolí se podívejte za své pravé rameno, to samé na opačnou stranu

pozice štastného dítěte kdy si lehnete na záda, chytnete se rukama z vnitřní strany chodidel a lehce se pohupujte v zádech, toto napomáhá k uvolnění celé bederní páteře a zmírňuje bolesti hlavy.

pozice ševce - sednete si, spojte chodidla, chytněte se za chodidla, pánev tlačte před sebe a hlavu lehce tačte do hrudníku, uvolnění kyčlí přispívá ke zlepšení močového ústrojí, probouzí činnost ledvin.

Dalších nespočet cviků najdeš všude na internetu, ale i Youtube.

 

Já osobně jsem prošla celou řadou druhů sportů, cvičení od běhu, plavání po silové cvičení ve fitness, ale jóga je něco co mě chytlo opravdu za srdce a už si nedokážu představit den aniž bych alespoň 15 minut nestrávila praktikování cviků v rytmu dechu, dokonce mohu z vlastní zkušenosti říct, že mi zformovala postavu mnohem více než trápení s těžkými váhami v posilovně, po cvičení necítím bolest namožených svalů, ale příval energie a uvolnění celého těla a mysli, naučila mě trpělivosti, to, že vše má svůj čas a stejně jako západ a východ slunce má svůj čas, tak je tomu i u jógy. 

Naučila mě zbavit každodenního stresu, od té doby co pravidelně cvičím mě nebolí hlava, posilnila jsem své tělo mnohem lépe než na strojích v posilovně, netrpím ucpaným nosem, nebolí mě za krkem což mě trápilo z mé několikahodinnové práce u PC každý den. Těchto benefitů bych tu mohla vypsat nespočet, zatím jsem neshledala jedinou negativní stránku účinků jógy na tělo.

V pár bodech závěrem co vše nám přinese cvičení jógy v běžném životě

- především si zlepšíš flexibilitu, posilníš svalstvo v celém těle

- probudíš lymfatických systém čímž přispíváš k celkové detoxikaci organismu

- pravidelné cvičení přispívá ke zlepšení sexuální vitality

- odbouráš stres, zlepšíš si spánek

- povzbudíš činnost trávicího ústrojí

- začneš lépe dýchat čímž budeš více okysličovat své tělo což se podepíše na tvé energii

- posilníš svou obranyschopnost

- především si krásně zformuješ postavu.

výhodou cvičení je, že nepotřebuješ nic jen podložku a oblečení v kterém se budeš cítit dobře, můžeš začít postupně alespoň 10 minut denně jednoduchými cviky a postupně přidávat na náročnosti, tak jak ti to tvé tělo dovolí :)

 

Pokud k pravidelnému cvičení upravíš i svůj jídelníček a budeš se snažit jíst střídmě bez průmyslově zpracovaných potravin uvidíš, že dřív než si myslíš uvidíš a ucitíš na svém těle změnu.

 

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie