24.12.2019
zdravý obložený chlebíček s řepnou pomazánkou
Říkám si, že po štědrém dni plném dobrot by bylo super zařadit něco lehkého, zdravého, výživného a proto přináším můj oblíbený recept na zdravý obložený chlebíček s královnou zimního období jménem červená řepa.
spousta z mých klientek mi píše, že řepa není jejich nejoblíbenější potravinou, ovšem vždy se snažím ji do jídelníčku zakombinovat tak, aby jste ji přišla každá na chuť a musím říct, že se zatím úspěšně daří :)
O jejích benefitech bych tu mohla napsat knihu, ale alespoň ve zkratce proč ji zařazovat na svůj talíř ?
Obsah betainu v červené řepě povzbuzuje celý oběhový systém, čímž rozšiřuje tepny a krásně nám pomáhá vyplavovat škodlivé látky z těla, díky tomu může pomoci těm kteří trpí zácpou. Betain nám též napomáhá vytvářet žaludeční šťávy čímž napomáhá k celému trávení potravy. Především pokud jste poslední dny nejedli úplně nejzdravější jídla je výborným pomocníkem k očištění.
Krom řady stopových prvků v ní najdeme především betakaroten, vitamíny skupiny B, E které přispívají ke krásnější pokožce, vlasům a nehtům. Dále obsahuje významný zdroj selenu, draslíku, hořčíku, který přispívá k psychické vyrovnanosti.
Kozí výrobky jsou pro lidský organismus mnohem přínosnějším zdrojem minerálů oproti mléčných výrobkům z mléka kravského takže ideální spojení
Tak a teď není nic jednoduššího než koupit jednu tvrdou, pěknou červenou krasavici a jdem na to
Potřebuješ:
- 1 pěknou syrovou červenou řepu
- 100 g kozího jogurtu ( opravdu doporučuji zvolit kozí )
- 60 g bryndzy
- lžíce konopných semínek ( greenapotheke )
- lžička čerstvého nastrouhaného křenu - ( nemuší, ale dodá pomazánce správný šmrnc )
- kousek červené cibule
- sůl, pepř, hrst čertvé petrželky, pažitka, česnek medvědí
Postup
Řepu nastrouhám, pokud chceš mít krémovou konzistenci můžeš rozmixovat, ale já mám ráda když tam jsou cítit kousky :) vmícháme jogurt, nastrouhaný sýr, křen, cibuli, dochutíme bylinkami, vmícháme lžíci konopného semínka.
Hotovou pomazánkou namažeme na chléb ( měla jsem žitný lisovaný s otrubami )
podávala jsem se ztraceným vejcem, které připravuji úplně jednoduše. Dám vařit codu ( nesolím ) přidám trošku citrónové šťávy, lžící utvořím víc do kterého vklepnu 1 vejce, necháme 30 sekund, poté vypneme a necháme 2 minutky dojít. Vejce podáváme na chlebíčku posypané konopným semínkem s hrstí polníčku.
Výborné jako snídaně, svačina, ale i večeře :)
jinak již připravuji svůj 9. ebook s recepty, které budou zaměřené na spokojené bříško a zdravé trávení, takže se máte na co těšit