30.06.2020

Články


rady jak začít jíst zdravě už napořád

Ve své práci se setkávám s řadou různých lidí, kteří mi píšou, že by rádi změnili svůj dosavadní způsob stravování. Nejčastějším případem je důvod ke snížení váhy a získání tak většího seběvědomí.

Dalším častým důvodem proč chcete začít jíst a žít lépe je ten, že se chcete cítit lépe ve svém těle.

Dám vám své rady a tipy jak začít ,jak vytrvat a jak to nebrat jako trest, ale něco jako dar.

 

 

1.  ZMĚNU CHCI JÁ NIKDO JINÝ !

Pokud změnu nebudete chtít opravdu vy je zbytečné se jakkoliv snažit, nechtějte jíst zdravěji jen proto, že kolegyně v práci krásně zhubla nebo kvůli tomu, že jste si našla partnera co vede zdravější způsob života než vy, chtějte to změnit protože to tak cítíte a chcete nikdy né kvůli nikomu jinému !

Pokud patříte mezi případ který se někde na oslavě omámen alkoholem s někým vsadil, že do týdně zhubne x kilo a že už nebude jíst po večerech čokoládu, tak vaše snaha nebude mít dlouhého trvání. Děláte to pro sebe protože vy si zasloužíte pro sebe vždy to nejlepší, dlouhodobá změna je pouze tehdy pokud to děláte opravdu protože chcete

 

2. ŘÍCT SI CO OD TOHO OPRAVDU OČEKÁVÁM PROČ TO CHCI

Proč jste se takhle rozhodli ? protože chcete celkově zlepšit svůj zdravotní stav, vzhled, být a vypadat zdravější ? protože chcete být správným příkladem pro své děti, rodinu ?

nebo protože příští sobotu jdete na večírek a ty krásné červené šaty vám jsou těsné ? nebo protože jste zaplatila last minute a chcete vypadat v plavkách fit ? Změna způsobu života není otázkou týdne, měsíce ... je to už na celý život, to jak budete k sobě přistupovat, to jak budete vnímat jídlo, péči o svou osobu.

3. ZMĚNA PRIORIT, ZMĚNA ZVYKŮ

Každá změna i ta k tomu lepšímu si nese změnu zaběhlých dosavadních zvyků, které máme a to je častým důvodem vyhoření. Pokud jste doposud byli zvyklí si po cestě do práce koupit pytlík koblih, které nevědomky sníte čekáním na semaforu budete muset přijmout ten fakt, že toto není nejlepší snídaně, že budete muset investovat a najít si čas na přípravu zdravé snídaně, kterou nejlépe sníte v klidu před odchodem do práce/školy .. změna si ponese mnohem více času strávenou přípravou jídla, ovšem teď je už na vás zda toto budete brát jako trest a budete už předem z toho znechuceni nebo naopak to vezmete jako fakt, že investujete čas ke zlepšení sama sebe. Můžete už večer usínat znechutí z toho, že ráno vstáváte dřív, aby jste si připravila snídani nebo těšit se až si uděláte výborné, zdravé jídlo po kterém se budete cítit skvěle plní energie po celé poledne

4. JÍST PLNOHODNOTNĚ, ZDRAVĚ NEZNAMENÁ DRŽET DIETU !

už jen samotné slovo dieta v nás evokuje něco co nás bude omezovat a to my nechceme.

My nechceme vyměnit párek v rohlíku za krůtí rizoto proto, že pokud chceme zhubnout musíme, ale proto, že přece na tom rizotu s čerstvou zeleninou si pochutnám mnohem více, dám tělu vitamíny a budu mít energii

Dieta nás omezuje, ale my se nechceme omezovat my si dobrovolně chceme připravit vlastní dresink, který je bez umělých barviv, ochucovadel, emulgátorů protože nechceme naše tělo zásobovat prázdnými kcal s nulovou hodnotou pro naše zdraví. 

5. NECHTĚJTE VÝSLEDKY HNED! UŽÍVEJTE SI TEN PROCES !

Pokud již dnes jdete do změny s očekáváním, že zítra budete mít o číslo menší velikost kalhot, tak smýšlíte špatně, každá změna má svůj průběh, každý proces potřebuje svůj čas netlačte na své tělo, užívejte si každý krok k lepšímu, radujte se z každého posunu, chvalte se za každý úspěch ! 

Především se nikdy neponiž k tomu, aby jsi se srovnával s výsledky jiných, nikdo není úplně stejný proto je nemožné, aby všichni měli stejné výsledky, každý metabolismus funguje úplně jinak, každý potřebuje svůj čas, netrav čas pozorováním ostatních !

6. ZLATÁ STŘEDNÍ CESTA BEZ EXTRÉMŮ

Nikdy nedovolte se stát otrokem jídla, jediný způsob jak zaručit dlouhodobé trvání je, že vás to bude bavit, naplňovat, ucítíte změnu u, tak fyzickou, budete se cítit i vypadat dobře. Začít zdravě jíst z mého pohledu absolutně neznamená najednou z jídelníčku vyřadit veškeré potraviny obsahující lepek, laktózu, škroby, sacharidy ..... Není jediný důvod pokud netrpíte intolerancí, aby jste zbytečně nahrazovali vše za bezlepkovou verzi, která je z 90% mnohem více škodlivá a to z obsahu jednoduchých sacharidů, cukrů, s mnohem vyšším GI. Nevyšleňujte zbytečně těstoviny, pečivo, přílohy .... ale zameňte bílou pšeničnou mouku za celozrnnou ( špaldová, žitná, amarantová, luštěninová, rýžová, čiroková .... ) 

než něco koupíte čtěte složení výrobku a snažte se, aby byl produkt co nejméně chemicky zpracovaný, snažte se zařazovat co nejvíce čisté potraviny.

Jezte pestře, zařazujte veškeré potraviny od obilovin, luštěnin, mléčných výrobků, ořechů, semínek po maso, ryby, zeleninu, ovoce.

z mých zkušeností vím, že 99% těch co podlehli striktním dietám a dlouhodobě své tělo nutričně týrali probudili v sobě tzv. ,, hladového vlka,

7. BER ČAS JAKO PŘÍTELE A POMOCNÍKA

čím déle budete jíst zdravěji, jídlo si chystat, mít režim, koukat na to co jíte tím více si vaše tělo a mozek bude zvykat, již z mých zkušeností od klientek vím, že žádná klientka s viditelnými výsledky be se zpět nevrátila a nevyměnila by ten pocit ani pohled co má se zdravou stravou.

8. ZAPOMEŇ NA SLOVNÍ SPOJENÍ ,, HŘEŠIT ,,

Ty jsi se neupsal žádnému náboženství, aby jsi byl hříšníkem když si dopřeješ něco ,, nezdravého ,, nic si nezakazuj protože jak se říká, zakázané ovoce chutná nejlépe, napak dovol si jíst co chceš, ale při příkladu grilování zeptej se sama sebe zda si chceš dát špekáček s rohlíkem nebo raději krůtí plátek či rybu se zeleninou a celozrnným toastem ?

věř mi, že postupem času pro tebe zdravé jídlo bude součástí tvého života :)

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie