29.08.2020

Články


hubnutí po porodu snadno, zdravě

Dnes se zaměříme na maminky, které se vracejí z porodnice s myšlenkou jak se nejrychleji zbavit nabraných kil během 9 měsíců těhotenství aneb být zpět zase fit.

Čerstvé maminky tvoří mou největší část zájemkyň o jídelníček proto vím jak důležité je pro ně cítit zase fajn a fit.

NEPOROVNÁVEJ !

Nejdůležitější je se hlavně s žádnou jinou maminkou neporovnávat !! Někdo odchází s poloviční nabranou váhou někdo jen o 3 kila lehčí někdo dokonce o nic, každá z nás je úplně jiná proto nekoukejte na nikoho jiného ! Každý metabolismus pracuje úplně jinak, každé tělo se vrací k normálně také jinak !

Nenechte se nikdy zbalamutit s žádnou dietou zaručující xxx váhový úbytek za krátkou dobu, ublížíte nejen sobě, ale především miminku. Nesnažte se o velký váhový úbytek naráz, který by se podílel na poškození mateřského mléka. Není úplně důležité začít hned hubnout spíše jako ještě nepřibírat což je častým případem žen, které se energii snaží dobíjet jednoduchými cukry, dojídání jídla ve večerních či nočních hodinách !

I během prvního šestinedělí je důležité mít alespoň nějaký režim v jídle, jíst co nejméne chemicky, průmyslově zpracované potraviny v pravidelných intervalech.

Dbejte na dostatečný přísun vitamínů a to zejména jódu, který je hojně zastoupen v mořských rybách, klíčcích, fazolkách, mrkvi, rajčatech, jablkách. Dále nezapomínejte na dostatek hořčíku, který najdeme především v ořeších, klíčcích, luštěninách, celozrnných výrobcích. Dostatek železa nám poskytne pravidelná konzumace mandlí, kešu, luštěnin, libové maso, špenát, fazole, čočka.

Kyselinu listovou doplníme v pravidelné konzumaci květáku, brokolice, celozrnné výrobky, jahody, maliny, ředkvičky, kapusta, vlašské, lístkové ořechy, slunečnicová semínka

 

JAK SE STRAVOVAT PŘI PLNÉM KOJENÍ ?

Já absolutně nesouhlasím s žádnými nesmyslnými ,, kojíš, tak nesmíš tohle a tohle ,, !! NE !!

spousta matek se nechá ,, zbalamutit, že by nemělo lepek, aby dítě nebylo celiak ! naopak jezte to na co jste normálně zvyklá, tím, že nesmyslně z jídelníčku vyřadíte lepek své dítě ochuzujete a můžete v něm naopak vytvořit alergii za kterou vám určitě nepoděkuje. Mnoho maminek z jídelníčku vyřadí takových potravin, že udělají mnohonásobně škod pro miminko než užitku, absolutně nevidím důvod vyřazování luštěnin, které jsou pro miminkou výborným zdrojem minerálů, vitamínů, neexistuje absolutně jediný dokázaný důkaz, že luštěniny způsobují miminku bolest bříška, červená čočka, mungo fazole, cizrna jsou luštěniny, které jsou velmi lehce stravitelné a sbolutně žádné nadýmání nezpůsobují naopak nejen vám, ale i miminku dodají dávku vitamínů především skupiny B, vlákniny, bílkovin ! Dokonce asiatky si připravují kaše z máčených fazolí, které podporují laktaci mléka

Sposuta matek bezhlavě vyřadí řadu zeleniny, ovoce, luštěnin, ale energii dohání jednoduchými cukry což není úplně nejvhodnější!

Tím, nechci říct, že kojící maminka si nesmí dopřát kousek dortíku, tím chci říct, aby na vašem talíři převládaly zdravé potraviny, které co nejméne prošly chemickým zpracováním, mějte pestrý jídelníček bez toho, aby jste nesmyslně vyřazovali lepek, laktózu, sacharidy, živočišné/rostlinné bílkoviny, olejniny, ořechy apod.

 

Pokud patříte mezi milovnice dobré kávy není vůbec důvod si 1 - 2 šálky dobrého pressa nedopřát, naopak kofein podporuje tvorbu mléka.

POZOR

Zlom přichází po prvním půl roce stáří miminka, kdy postupně přecházíme na běžnou stravu, miminku začínáme vařit první příkrmy a s tím i dost často souvisí dojídání což může být pro mnoho z vás blokátor o snahu zhubnout. Néjen sebe, ale i miminko by jste měla učit pravidelnosti a být tak svému potomku příkladem.

Dbejte na to, aby vaše strava byla pravidelná pokud možno rozvržena do 4 - 5 porcí plnohodnotného jídla denně s dodržováním dostatečného pitného režimu především bezbublinkových vod a bylinných čajů.

Samozřejmě by jste měla vyřadit konzumaci alkoholických nápojů a pikantně kořeněnému jídlu, ale to si myslím, že je pro většinu samozřejmostí :)

Nezapomínejte na pohyb ! Pokud váš porod proběhel bez problémů není důvod nezačít se pomalinku hýbat, určitě tím nemyslím začít hned první týden hodinu denně skákat přes švihadlo, ale každodenní procházka s kočárkem prospěje néjen vám, ale i miminku, postupně můžete přidávat lehčí cvičení, které můžete provádat každý den 15 - 30 minut v pohodlí domova.

Hlavně se snažte být v psychické pohodě, zbytečně se nestresovat, netrápit. Uvědomte si, že tělo se na ten očekávaný okamžik narození potomka připravovalo 9 měsíců, proto mu musíme dát dostatek času k tomu, aby se vrátilo k normálnímu stavu :)

 

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie