04.12.2019

Články


Jak si vychutnat a užít jídlo

Máme tu další článek, tentokrát volím téma dnešní úspěchaná doba s jídlem v ruce za běhu.

Pokaždé co jdu do obchodu potkám minimálně jednoho člověka co ihned po zaplacení vytáhne kus (koblihy, rohlíku s pomazánkou, tyčinku .... ) a ještě než dojde do auta vyhazuje prázdný obal.

Ta doba kdy bylo absolutní dá se říct i povinností, že když se jedlo všichni čekali u stolu až budou kompletní, nandavalo se každému zvlášť a u jídla se sedělo i 2 hodiny než všichni nedojedli. Dnes je tomu naopak, ovšm může to mít velmi negativní dopad néjen na naši váhu, ale celkově psychický stav aneb proč je důležité dělat jen jezení když se jí a nic jiného ?

Vidím tu každodenní ranní sitauci běžné maminky s xxx denními povinnostmi, ráno vstane rychle vypraví děti do školy, oblékne, zkontrolej zda mají přezůvky, svačinu, u toho srkne kafe, které ji div nezašpiní tričko, kousne do rohlíku a honem rychle dosvést děti, bože zase jdeme pozdě

teď se zeptám těch co se v tomhle vidí, uvědomíš si vůbec chuť toho jídla ? když se tě kolega zeptá co dobrého jsi měla k snídani předpokládám, že chvíli budeš přemýšlet protože v podstatě ty jsi snědla něco co jsi ani nevnímala, takový způsob stravování vede k tomu, že za chvíli budeš mít opět hlad protože mozek ani pořádně nezaznamenal, že se jedlo, je dost možné, že máš nafouklé bříško ano protože ve spěchu dostatečně potravu nerozkoušeš což samozřejmě ovlivní trávení.

když se prováděl výzkum 2 skupin žen, kdy jedna skupina když jedla nedělala žádnou jinou činnost snědla o 20% kalorií za den méně oproti skupině žen, která jedla ve spěchu

jen si představ, že máš před sebou jídlo, které ti opravdu chutná ( teď nepíšu o dušené brokolici s květákem ) ale třeba i plněné sladké knedlíky s pribináčkem, představ si, že ty knedlíky sníš na dvě sousta za 5 minut a teď si představ, že si uděláš 20 minut opravdu čas, přivoníš jak krásně voní, sousto po soustu si vychtnáš tu sladkou chuť, další sousto si dáš až když to předešlé spolkneš, je dost možné, že toho sníš mnohem méně a jídlo si užiješ o 100% více

Představ si to když přijdeš po celém dni z práce domů a teď běžíš k lednici kousneš toho, toho šup do pusy ještě toto oproti situaci kdy se převlékneš a v klidu půjdeš udělat jídlo na které se těšíš, které si vychutnáš a užiješ, věř mi, že je to neporovnatelné.

Pár mých rad jak začít lépe jíst a jídlo si užít

- raději hodinku s jídlem počkej když víte, že za hodinu budete mít na jídlo čas

- jídlo servírujte na menším talíři, aby porce vypadala opticky větší.

- než začnete jíst nakrájejte si jídlo na menší kousky, které budete jíst postupně

- soustřeďte se na to co jíte, koukejte na to jídlo ( aby to nebylo tak, že budete koukat na tevizi u toho psát na telefonu a bezmyšlenkovitě házet jídlo do pusy )

- jídlo polykejte až po úplném rožvýkání ( to vám zlepší trávení a dá větší pocit nasycení )

- než jídlo dojíte úplně udělejte si deseti vteřinovou pauzu, aby jste si uvědomili, zda už nemáte dost

 

malé krůčky dokáží změnit mnoho věcí a vy se můžete cítit mnohem lépe, takže až se budeš chystat papat vždy si přečti tento článek :)

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie