28.11.2019

Články


vyplatí se kupovat BIO potraviny ?

v dnešní době už není obchod s potravinami, který by nenabízel potraviny s nálepkou BIO, zdravá strava a celkově zdravý životní styl je čím dál propagovanější a mnoho lidí začíná koukat co obsahuje jejich talíř.

jsou lidé, kteří si řeknou, že je to blbost, ale jsou i tací, kteří už by nekoupili nic bez nálepky BIO protože co není BIO je nezdravé

hned ze začátku bych zmínila, že nejdůležitější je jak se stravujete celkově, zda máte ve stravě dostatek vitamínů, minerálů, živin, zda celkově minimalizujete příjem jednoduchých cukrů, nezdravých tuků, emulgátorů apod v potravinách a celkově nevyhledává průmyslově zpracované potraviny

Mnoho lidí se celkově stravuje potravinami chemicky zpracovanými poté občas koupí BIO a myslí si jak si zlepší zdraví, tak to určitě není, celkově u všech potravin od pečiva, těstovin, mléčných výrobků, masných výrobků je důležité složení a nutriční hodnota. Nekoukat pouze na Velký nápis na přední straně.

Co to vůbec to BIO je ? Měli by to být produkty při jejich výrobě, zpracování ... by měl být inimalizován negativní dopad na životní prostřědí, šetrný přistup k přírodě, zvířatům, rostlinám. 

maso, vejce, mléčné výrobky by měli pocházet ze zvířat, která nejsou dokrmovány antibiotiky, podporujícími hormonami, ovoce, zelenina by neměla být dohnojována a podporována umělými postřiky

V současné době je v české republice 5 % lidí upřednostňující potraviny s označením bio oproti běžnému zboží.

je vždy bio lepší než nebio ?

Například u cukrovinek ( sušenky, bonbony, cereálie, čokolády .... ) mají mnohdy mnohem nezdravější složení oproti běžným, bio nugátové čokolády/cereální muslli tyčinky, .... obsahovali kolikrát větší podíl cukrů a nasycených mastných kyselin, totéž bylo zjištěno i u řady hotových omáček, kečupů apod, kečup BIO obsahoval úplně stejný cukr jako normální, ovšem druh těchto potravin bychom ze svého jídelníčku měli maximálně minimalizovat ač jde o bio nebo ne. BIO sušenky obsahují stejný cukr, stejnou bílou mouku jako klasické. U řady sladkých ovocných dezertů ( pudinky, jogurty .. ) byla zjištěna nižší složka ovocného podílu s vyšším obsahem cukru oproti běžným.

Je sice na oko hezké, že výrobek obsahuje třtinový cukr což pro mnoho lidí znamená daleko zdravější alternativu oproti bílému, ovšem jedná se stále o cukr, to, že kečup je z rajčat z bio farmy není zárukou kvality a zdraví prospěšného výrobku celkově.

kde bych dala opravdu přednost bio kvalitě jsou mléčné výrobky ( čisté ) nemám na mysli jogurty s příchutí karamelu, čokolády, ovocné mléčné výrobky... , masné výrobky, vejce

Vejce z velkochovu od slepice, která žije celý život ve tmě a je po celou dobu svého žití vystavována stresu vám moc zdraví z vajec nedá, podle studií taková vejce neobsahují zdaleka to co by vejce obsahovat mělo a to především omega mastné kyseliny, které například běžná vejce neobsahovala vůbec.

totéž platí u masa, zvéře krmené přirozeným způsobem a to na pastvě bez chemických látek podporující růst či tvorbu mléka u krav se kvalita odrazí samozřejmě i na samotném výrobku. stejně jako u slepic, maso z dobytka zavřeného celý den o rozloze 2 metry na 2 metry není ideální volbou pro náš zdravý jídelníček.Kuřecí prsní řízky pocházející z kuřete, které žije 30 dní zavřené v klecích bez možnosti pohybu. Pokud kupujete kuřecí ze supermarketu vždy dbejte alespoň na to, aby maso pocházelo z české republiky, kde není tak dlouhá doba než se maso dostane z porážky do rukou spotřebitele.

Já doporučuji raději zařazovat maso méně do svého jídelníčku ale opravdu kvalitní pocházejíc ze zvířete, které žilo normálním životem než denně ze zvířete, které se v podstatě narodilo jen, aby trpělo.

Už jen z lidského hlediska já osobně nepodporuji a podporovat nebudu nehumální zacházení se zvířaty!

Jak u ovoce a zeleniny ?

Je sice pravda, že zemědělci z eko farem nesmí používat při pěstování pesticidy ovšem to také neznamená, že potravina je absolutně bez chemie, která se tam tak či onak dostane při přepravě, takže potravině bez aboslutní chemie se v supermarketu nelze vyhnout.

Nejdůležitější je čerstvost a původ, nádherně vypadající jahody v prosinci na českých pultech logicky nebudou plné vitamínů jako by tomu mělo být, jahody v obchodě nejsou samozřejmě to samé jako když jedete na sběr jahod, dokonce při rozboru jahod a hroznového vína bylo zjištěno větší podíl pesticidů než samotných vitamínů což by u dětí nebo u lidí se sníženou funkcí obranyschopnosti mohlo způsobit vážnější zdravotní problémy v době mimo sezónu doporučuji vybírat spíše ovoce a zeleninu mraženou, která je z doby vlastní sezóny. Dovážené plody ač jde sebevíc o bio každým dnem ztrácejí na své kvalitě v obsahu minerálů, vitamínů. Takže pokud si myslíte, že BIO jahůdky ze španělska v prosinci jsou nabité antioxidanty a vitamíny musím vás vyvést z omylu.

Při nákupu v obchodě se snažte koukat na původ z jaké země daná plodina pochází, krásně naleštěná jablíčka ze španělska vám zdaleka nepřinesou vitamíny jako ty ošklivá od místního farmáře nebo z trhu pocházející z českých stromů, stejně tak je tomu u rajčat, paprik, okurek ... zelenina která putuje 2 týdny přes půl světa než se dostane k nám na talíř též není nejzdravější volbou. Určitě doporučuji podporovat české ekofarmy, zemědelce. Určitě využít nákupu pokud máte možnost ve svém okolí sehnat lokální potraviny. Dokonce v mnoha obchodem už je možnost zakoupení čerstvých sýrů, jogurtů, tvarohů z místních farem od českých či slovenských farmářů, kde nakoupíte kvalitní výrobky za nižší cenu s vyšší kvalitou než je u BIO

Co si z toho vzít závěrem ? Pokud si plodinu nevypěstujete sami na vlastní zahradě, tak nemáte nikdy 100% jistotu, že kupujete super zdravou potravinu bez chemie.

U průmyslově zpracovaných potravin rozhodně číst etikety BIO šunka s 60% masa opravdu není lepší než NEBIO šunka s 95 % masa. Sledujte nutriční hodnotu výrobku, neznamená co je BIO je zdravé.

Upřednostňujte české ovoce a zeleninu než BIO z dovozu přes půl světa.

Pečlivý nákup vám určitě pomůže ušetřit a nějakou tu korunu :)

 

 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie