04.05.2020

Články


klíčení luštěnin a jejich zdravé účinky v jídelníčku

již v předešlém článku jsou psala o zdravých benefitech zařazení luštěnin do našeho jídelníčku, dnes bych vás ráda navedla jak jednoduše získat z luštěnin ještě mnohem více a to jednoduše, levně doma.

Jaro je období kdy se vše probouzí k životu, vše kolem nás začíná zelenat , dny se stávají teplejšími, abychom toto období mohli využít ještě intenzivněji je potřeba mít dostatek energie a tím nám skvěle pomůžou čerstvě naklíčené luštěniny, které jsou hotovou zásobárnou živin. Naklíčené luštěniny mají mnohem vyšší podíl minerálů oproti klasických vařeným luštěninám a to zejména selenu, hořčíku, zinku, železa.

co vše nám klíčky luštěnin poskytnou ?

Veškeré naklíčené luštěniny mají perfektní nutriční profil krom kvalitního prospěšného zdroje sacharidu nám poskytnou rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, kterou ocení zejména naše trávicí soustava zároveň se jedná i o surovinu s významným podílem bílkoviny navzdrory nízkému podílu tuku což ocení zejména lidé v redukční dietě.

Obsah vitamínů K zase ocení lidé s problémy s řídnutím kostí, kdy napomáhá udržovat správnou hustotu kostí a posilňuje tvorbu vápníku.

Obsažený chlorofyl zejména v mungo fazolkách je silným antioxidantem který napomáhá odplavovat nanesené škodliviny usazené v našem těle a celkově se podílí na posílení imunity.

Vitamín C, který by ve zvýšeném množství měli užívat lidé s nedostatkem spánku, kuřáci, lidé fyzicky pracující. Již po 3 hodinách klíčení dochází v luštěnině o zvýšení minerálních látek až o 90%.

Díky procesu klíčení dochází ke štěpění složitých cukrů na jednoduché proto jsou veškeré naklíčené luštěniny výborně stravitelné a mohou je zařazovat i lidé, kteří na konzumaci luštěnin nejsou zvyklí či kojící, těhotné ženy. 

 

JAK KLÍČIT ?

Každá luštěnina je chráněna tzv. obalem který pomáhá každé semínko chránit, díky namočením dochází k probouzení enzymů, začínají procesy, které nám ve finální podobě poskytnou nejvyšší množství svých cenných látek Luštěniny pro klíčení kupujeme vždy celé nikoliv půlené. Velmi vhodnou volbou jsou fazole mungo, adzuki, hnědá, zelená červená čočka, cizrna, hrách. Naopak se nehodí velké ledvinové fazole.      Před klíčením luštěniny několikrát důkladně propláchneme ve studené vodě.

Poté dáme namáčet po dobu 8 - 12 hodin do studené vody ( po dobu máčení alespoň 2 krát vyměníme vodu )

poté propláchneme a klíčky přendáme buď do misky vystlanou vatou či do pet lahve s malými otvory. Já osobně nechávám klíčit v misce, kterou po dobu klíčení mám na temnějším místě.

Alespoň 2 krát denně klíčky důkladně propláchnu a vrátím zpět do misky. Klíčení trvá 2 - 5 dní. Naklíčenou luštěninu uchováváme nejlépe v uzavíratelné nádobě nebo sáčku v lednici. Hotové klíčky bychom měli zkonzumovat do   3 - 5 dnů od vyklíčení. Klíčky nikdy nezamrazujte, zkonzumujte vždy čerstvé !

Jak klíčky konzumovat 

křupavou jemně nasládlou pochoutku můžeme zařazovat dle fantazie a chuti, výborně doplní jakýkoliv salát od zeleninových, ale třeba i mrkvovo jablečný zakápnutý citrónem s trochou oříšků, posypaný klíčky je hotovou bombou.

Klíčky mohou též doplňovat jakoukoliv polévku, pomazánku. Z této levné potraviny lze připravit i výborné karbanátky na které přidám recept

Quinoa burgery s klíčky

Recept

Den předem namočíme půl hrnku quinoi, Do mixéru dáme kousek oloupaného nakrájeného celeru, 1 malou oloupanou petržel a pomixujeme, na lžíci oleje orestujeme jarní cibulku, česnek, přidáme orestovat pomixovanou zeleninu, přidáme kmín, majoránku, libeček, šalvěj, hladkolistou petrželku. 

Dáme do mixéru přidáme zcezenou usušenou quinou, lžíce konopného semínka, sůl, lžička hořčice, sušená cibule, půl hrnku připravených klíčků ( měla jsem mix cizrny, čočky, mungo ) a pomixujeme. Dochutíme lžičkou lahůdkového droždí

Z těsta vytvarujeme bochánky, které upečeme do zlata v troubě. Podáváme s rukolou ozdobenou porcí klíčků.

Jak říkám zařazení je na vaší fantazii, ale určitě tyto minerály nabité krásky stojí za to, aby se staly součástí vašich pokrmů.

Veškeré luštěniny v BIO kvalitě z kterých klíčím kupuji 

www.balicekzdravi.cz - kod Terezka11 pro slevu

www.greenapotheke.cz - kod TEREZA10 pro slevu

 

A teď už jen dobrou chuť.

blog
blog
blog
Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie