15.07.2021

Články


LOW CARB opravdu zdravá cesta jak zhubnout ?

CHCI ZHUBNOUT, TAK ZVOLÍM LOW CARB ??
tento trend nabírá v poslední době na popularitě ovšem já nepatřím mezi zastánce tohoto stravování.
při držení této stravy bychom měli zredukovat příjem sacharidů na minimum a naopak navýšit příjem bílkovin a tuků.

častým důvodem proč lidé chtějí komplet vyřadit sacharidy je, že zamezíte výkyvům hladiny cukru v krvi, ovšem rychlý nárust glykemie je způsoben především z konzumace jednoduchých cukrů a rychle stravitelných sacharidů nikoliv z optimálního množství komplexních sacharidů bohatých na vlákninu.


světové zdravotnické organizace udávájí, že sacharidy by měly představovat až 60% denního energetického příjmu.
Takže se budeme muset rozloučit s většinou příloh jako jsou rýže, obiloviny, těstoviny, celozrnné výrobky, vločky, brambory, luštěniny. Pečivo pečeme z různých pomletých semínek, ořechů čímž až ztrojnásobíme energetickou hodnotu, do dezertů dáváme tučné mléčné výrobky, kokos, ořechy ... což z dezertů dělá vysoce náročnou mlsku pro trávení 
Důvodem snížení sacharidů by mělo být zamezit výkyvům krevního cukru, ovšem rychlý nárust glykemie je způsoben především z konzumaci jednoduchých cukrů nikoliv z komplexních sacharidů !
Ve skutečnosti nepřibíráme s přijmu sacharidů, ale z celkového nadbytku přijaté energie
rozpustná vláknina kterou najdeme především v komplexních sacharidech obsahuje důležité beta glukany, které napomáhají redukovat cholesterol a snižovat hladinu krevního cukru.
dlouhodobá konzumace ač i zdravých tuků způsobuje neschopnost vstřebávání cukru což znamená narůstání hladiny cukru v krvi
Dlouhodobou konzumaci nadbytku bílkovin neocení především naše ledviny a peněženka ! opravdu neznamená, že když přijmete v jídle 30 g bílkoviny, že 30g tělo zužitkuje, nadbytek se vylučuje močí což je zbytečné zatěžování ledvin pro jejich odbourání, dalším negativem je možnost zvýšení hladiny kyseliny močové
především talíř s několika druhy bílkovin ( maso, mléčné výrobky, vejce ) je velice náročný pro strávení, čím více živočišných tuků přijmeme tím hůře bude potrava trávena, což může způsobovat zažívací problémy, časté onemocnění, únavu, podrážděnost či neustálé chutě na sladké

Mezi další rizika z nadbytku tuku jsou zhoršené krevní testy, zvýšené riziko infarktu, srdeční onemocnění, zvýšení hladiny cholesterolu v krvi.
néjen pro hubnutí ale i celkově zdravě fungující metabolismus je důležité složení talíře ! jídlo by nám mělo poskytnout potřebné živiny, vitamíny, energii a být lehce stráveno což se především podepíše na správném chodu střev. pro srovnání doba trávení vařené rýže je zhruba 2 hodiny, doba trávení tučných mléčných výrobků a masa zhruba 7 hodin.
neexistuje žádná ověřená studie, která by prokázala, že strava bez sacharidů by bylo pro člověka zdravější než vyvážená pestrá strava ! 


Jsem a budu vždy zastáncem plnohodnotné vyvážené stravy s obsahem všech makroživin v optimálním množství už jen ta myšlenka, že si něco zakazujeme či něco nesmíme není pro dlouhodobý zdravý životní styl žádoucí.



 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie