12.12.2019

Články


stres a přejídání

dnešní článek bude o tom co se v našem těle děje když jsme dlouhodobě vystavovány stresu, co vše může způsobit, jak mu čelit 

Dnešní míra stresu, které jsme denně vystavovány má úplně jinou podobu než na které je lidské tělo od přírody připraveno. Před tisíci lety lidé neřešili finanční problémy ( hypotéky, půjčky ... ) sociální problémy ( sledování, porovnávání s ostatními ... ) nátlak v práci, .....

když se sejde více negativních věcí najednou může to mít velmi negativní dopad na náš organismus. Zvýšená produkce stresového hormonu zvany kortizol, který přispívá k tvorbě břišního podkožního tuku, zvýšené chuti na sladké a následnému brzkému vyhladovění 

 

Dát si něco dobrého nezdravého za odměnu či pro zlepšení nálady je absolutně v pořádku, ovšem není řešením řešit problémy nebo hledat útěchu v jídle tím, že sníme na co přijdeme.Typický příklad přijdete unavené, otrávené z práci a první myšlenka čokoláda, dortík, .... otevřu lednici, pak skříňku a nakonec ještě něco ze špajzky, bohužel tímto chováním se dostáváte do začarovaného kruhu, vy sice na pár minut při jezení té čokolády budete mít ten sladký pocit na chvilku se zbavíte pocitu strachu, úzkosti, samoty ...  ale následně přijdou výčitky, sebekritika, pocit vyhoření .... je to to správné řešení ?

Vím, že je to v té chvíli těžké, ale je potřeba si uvědomit, že tohle vám nepomůže ani od toho, že v práci máte náročnější období ani to nevyřeší to, že do 15. v měsíci musíte zaplatit další splátku hypotéky. čím více budete přijímat jednoduchých cukrů tím více ho paradoxně tělo bude vyžadovat aniž by ho sebemíň potřebovalo. 

 

Odpověz si na tyto otázky:

Jíš opravdu v momentě když máš hlad ?

Pomůže ti jídlo vyřešit stres ?

Budeš se po snědeném jídle ( mám na mysli sladkosti ... ) cítit lépe než před jezením ?

Budeš mít po snědeném jídle více energie?

Máš v jídle kontrolu ? poznáš kdy jsi najezená ?

 

Emoční nebo opravdový hlad ? Při opravdovém hladu by jste snědli i méně oblíbené jídlo, rádi sáhnete po kusu ovoce, při emočním hladu toužíte především po sladkých, tučných jídlech, kdy než spolknete první sousto zjistíte, že jste snědli celé balení a stále toho není dost, při opravdovém hladu se najíte dosyta a jste spokojeni.

 

Teď jak tomu předejít ?

Zkus najít hlavní spouštěč, kdy máš potřebu se nejvíce ,, utišit ,, jídlem ? Po příchodu z práce/školy ? v noci než jdeš spát ? v práci u počítače ? Snaž se takové věci ani nekupovat, nedělej si zbytečně doma zásoby čokolád, sušenek, které tě budou jen lákat. Naopak zásobuj svou lednici zdravými potravinami ( ovoce, zelenina, kvalitní šunky, mléčné výrobky, celozrnné výrobky ... )

Pokud víš, že problém nastává po příchodu z práce zkus si najít aktivitu kterou budeš dělat ať už to bude úklid, chvilka odpočinku u knížky, procházka se psem, 10 minut protažení po celém dni, příjemná hudba .... cokoliv co se ti bude líbit

Udělej si v jídle režim !

Dalším důvodem proč ve stresu přibíráme je, že nemáme moc pomyšlení na nějaké stání u plotny a vyvařování se s jídlem, ovšem i tahle aktivita ti dokáže velmi pomoci už jen uvědomnění, že děláš něco pro sebe a své zdraví, přece jen plnohodnotná večeře plná vitamínů tvému stresu pomohou mnohem více než ty 2 mléčné milky :) Pokud si uděláš v jídle režim, jídlo budeš mít připravené zamezíš tomu, že přijdeš hladová z práce a sníš vše co ti ukáže lednice.

To, že budeš mít připravené své jídlo zamezí tomu, aby jsi o pracovní pauze koupila první fast food co uvidíš.

Zapisuj si 

 

veď si klidně i deníček kam si budeš zapisovat co jsi ten den jedla, jak jsi se po jídle cítila.

Naplánuj si na každý den alespoň malou aktivitu ( úklid, káva s kamarádkou, procházka,, výlet s dětma, cvičení, nákupy ... )

Zapiš si vždy večer jak se po celém dni cítíš, chval se za každý sebemenší úspěch kdy jsi stres či nějaký emoční neduch neřešila přejezením.  Každým malým krůčkem posilňuješ svou vůli a tím narůsta i sebedůvěra a láska k sobě samotné, která ti samozřejmě pomůže ke zvládání těžších životních situací.

Ale především důvěřuj si ! Odměňuj se !!

podaří se ti zvlásnout zkrotit tu touhu se přejíst a odoláš odměň se ! jen si vem kolik ušetříš peněz ! kolik stojí sníst takových sušenek, čokolád, chipsů ... za to můžeš mít ten krásný svestr na který jsi koukala :)

Pokud si k sobě byla doposud kritická a nic pozitivního ti to do života nepřineslo zkus to opačně a uvidíš jak se vše změní k lepšímu :)

 

 

blog
Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie