06.04.2020

Články


tipy jak přirozeně posilnit imunitu

Teď všichni procházíme obdobím, kdy dáváme přednost nákupu potravin, léků, doplňků stravy namísto nákupu oblečení, kosmetiky, šperků apod. Mnohem více lidí se teď zajímá o svůj zdravotní stav. 

Přináším několik tipů jak efektivně zlepšit svou imunitu i během nouzového režimu kterým teď všichni procházíme.

1. POHYB NA ČERSTVÉM VZDUCHU

- není lepší způsob jak přirozeně posilnit organismus proti virům pobytem venku na čerstvém vzduchu v přírodě, néjen, že si skvěle venku odpočinete, provětráte se, nadácháte čerstvého vzduchu, ale i rozhýbete ztuhlé svaly, nemusíte hned jít běhat do lesa maraton, stačí svižná procházka 20 minut, která nám pomůže vyplavit hormon štěstí serotinin který napomáhá pocitu štěstí, odbourává stres 

Nesmíme zapomenout, že pravidelný pohyb nám pomůže udržet štíhlé tělo :)

2. VYHNĚTE SE PRŮMYSLOVĚ ZPRACOVANÝM POTRAVINÁM

samozřejmě to co jíme se celkově odráží na našem celkovém zdraví, ale i na tom jak se cítíme, néjen v krizovém období bychom měli vždy upřednostňovat čerstvé kvalitní potraviny oproti chemicky/průmyslově zpracovaným a to hned z několika zásadních důvodů. Především nevidíme do celého zpracování výrobku, kde jsou přidávány emulgátory, kyseliny, stabilizátory, ochucovadla, zvírazňovače chutí a mnoho dalších pro tělo cizích látek. Přidáním umělých látek do potravin se snižuje biologická hodnota všech živin. Naše tělo, aby veškeré složky strávilo potřebuje vynaložit dost energie čímž se oslabuje náš imunitní systém.

dlouhodobá častá konzumace těchto výrobků vede ke zvyšování hladiny cukru v krvy což způsobuje únavu, špatné soustředění, bolesti hlavy, náchylnost k nemocem.

Ze svého jídelníčku bychom měli vyřadit nebo alespoň omezit na minimu veškeré polotovary, hotové jídla, cukrovinky, slané pochutinky, sladké pečivo, různé hotové dresinky, omáčky ....

 

dejme přednost čerstvým surovinám z kterých si pokrm připravíme sami, jentak budeme opravdu vědět co máme na talíři. Měli bychom upřednostňovat pomalu se uvolňující polysacharidy s nízkým GI, které najdeme nejlépe v obilovinách, luštěninách.

3. PESTROST A ČERSTVOST

nejlepším způsobem jak našemu tělu dopřát co nejvíce vitamínů především A,B6,B12,C,D a minerálů jako je vápník, hořčík, železo, selen, zinek je pestrost jídelníčku, kde by nemělo chybět ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, fermentované potraviny, mléčné především nízkotučné várobky, luštěniny, maso, vejce, ořechy, semínka

samozřejmě, že čerstvě připravený pokrm je pro tělo nejlepším způsobem stravy, pokrmy několikrát ohřívané ztrácejí svou výživovou hodnotu.

4. ODPOČINEK, SPÁNEK

kvalita a délka spánku se podepisuje na celkovém zdraví člověka proto bychom ho neměli podceňovat, během spánku vyplavuje hormon melatonin, který zásadně ovlivňuje náši imunitu. Pokud možno měli bychom chodit spát přibližně ve stejnou dobu do tmavé ničím nerušené místnosti s čerstvě vyvětraným vzduchem, pro snažší úsínání a kvalitnější spánek bychom již 3 hodiny před ulehnutím neměli jíst, měli bychom dát přednost lehkému jídlu s kvalitní lehce stravitelnou bílkovinou. 5 hodin před usínáním bychom neměli jíst žádné těžce zpracovatelné a výrazně kořeněné pokrmy.

5. PITNÝ REŽIM

bez vody není život a proto bychom neměli zapomínat na dostatečný příjem tekutin nejlépe čisté vody ochucenou třeba citrónem, čerstvými bylinkami nebo bylinnými čaji. Dostatečný příjem tekutin zajišťuej tělu látkovou výměnu a vyplavování škodlivin z tělaPrůměrná žena vážící 60 - 65 kg by měla denně vypít cca 2,4 - 2,8 litru tekutin denně. I u pitného režimu platí, že nic se nemá přehánět, neměli by jste překročit 4 litry čímž už zbytečně zatěžujete ledviny. Samozřejmě při sportu je příjem doporučen vyšší a to z důvodu vyplavení určit=ho množstvé těla. Vyřadit bychom měli veškeré slazené nápoje, ale omezit i sycené vody, které mohou nadýmat.

6. STRAVA BOHATÁ NA PROBIOTIKA

Jak jsem již zmiňovala na začátku do svého jídelníčku bychom neměli zapomínat zařazovat kysané mléčné výrobky, kvašenou zeleninu, ale i fermentované sojové výrobky jako je například tofu, které blahodárně působí na naší střevní mikroflóru. Zkuste si k svačině udělat třeba rozmixované ovoce s kefírem :)

 

7. OMEZTE KONZUMACI ALKOHOLU

častá konzumace alkoholických nápojů má negativní dopad především ná játra a slinivku břišní což se taktéž podepíše na snížení imunity našeho těla, krom toho alkohol velmi odvodňuje a způsobuje trávicí potíže.

Především pokud patříte mezi ty co jsou rády v kondici určitě nejde ruku v ruce hubnutí s alokoholem, přijímáte pouze prázdné kalorie bez živin a v porovnání pro představu. 1 panák becherovky se rovná velkému rohlíku, 1 panák vaječného likéru porovnáme s 2 malými pudinkovými šátečky. 1 velké pivo je stejně energetické jako polovina mléčné čokolády.

pokud si nedokážete alkohol odepřít dejte přednost kvalitnímu víno doplněné o čistou vodu.

 

8. OTUŽOVÁNÍ

né pro každého nejpříjemnější záležitost ovšem velmi prospěšná k posílení celé imunity. Pokud jste již nikdy otužování nepraktikovali bude pro vás nejlepší začít při sprchování kdy budete ze začátku střídat teplou sprchu střídavě s vlažnou, postupně budete vodu ochlazovat v delších intervalech.

Otužování nemá jen fyzické přinosy jako je snižování krevního tlaku, prokrvení pokožky, vyplavení škodlivin, ale především psychickou kdy se učíte zvládat nenadálé situace, stáváte se vytrvalejšími, při střídání teplot dochází v mozku k vyplavení endorfinů, které nám zajistí lepší náladu.

 

Samozřejmě bychom neměli zapomínat na dostatečnou hygienu, před každým jídlem si důkladně omýt ruce, nepůjčovat si s nikým malování, kapesníky, ubrousky, příbory ... dbát na čisté oblečení, dobře vyvětrané čisté domácí prostředí. To doufám, že je u každé dámy samozřejmostí :) Doufám, že jsem vám přinesla alespo%n trošku tipy jak si zlepšit zdraví 

Zpět na výpis
O mně
blog

Práce, zdravý životní styl, cvičení a moji dva pejskové - fenka Khallissa a pejsek Marley.

To je můj život, moje hlavní koníčky.

Více
Sledujte mě
Doporučené články
Galerie